PORUKE

Makarević: Ambasada BiH u Oslu na raspolaganju bh. građanima

Zatvorene sve obrazovne institucije

Nedim Makarević. Screenshot

Avaz.ba

16.3.2020

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević obavijestio je javnost kakva je trenutna situacija u toj zemlji zbog pandemije koronavirusa. Istaknuo je da se u toj zemlji situacija drastično promijenila.

- Od 12. pa sve do 26. marta 2020. zatvorene su sve obrazovne ustanove (obdaništa, osnovne i srednje škole i fakulteti), zatvoreni su barovi, kafići i restorani, odgođene su sve društvene i kulturne manifestacije, međutim izvjesno je da će ova blokada trajati duže. Upravo danas će putnici i iz Švedske biti upućeni u dvosedmični karantin. Od pojave koronavirusa u Norveškoj, Institut za javno zdravlje Norveške redovno je izvještavao javnost o broju zaraženih i putem medija informirao stanovništvo o načinu prijavljivanja sumnjivih slučajeva, konstatirajući da je najviše zaraženih evidentirano u zapadnom dijelu zemlje - kaže Makarević.

Institut za javno zdravlje Norveške također je otvorio Informativni servis za prijavljivanje slučajeva oboljelih na telefon 116 117 i telefon za konsultacije 815 55 015

- Posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo ukazuju da je povećan broj oboljelih i u Oslu i u centralnom dijelu Norveške, a evidentan je slučaj zaraza osoba koje nisu bile u neposrednom kontaktu sa strancima koji su došli iz zaraženih područja u inostranstvu. Ohrabrujuća vijest koju prenosi Institut za javno zdravlje Norveške je da su većina zaraženih s blagim simptomima i da mnogi od inficiranih ovim virusom će preboljeti infekciju, a da sami nisu ni svjesni da su zaraženi. Inače, u Norveškoj su zabilježen i prvi smrtni slučajevi od koronavirusa s tendencijom porasta - napominje Makarević.

Dodaje da su najveće restrikcije uvedene na međunarodni aerodrom u Oslu.

- Svi putnici s nerezidentnim boravkom bit će vraćeni na svoje polazne destinacije ili će se suočiti s dvosedmičnim obaveznim karantinom, a oni rezidentni će po povratku u Norvešku odmah biti upućeni u dvosedmični karantin čak i ako nisu pozitivni na koronavirus. Od danas će aviosaobracaj u Norveškoj biti gotovo potpuno zatvoren. Ako ste u tranzitu i imate s tim u vezi poteškoće, molim Vas javite se našoj ambasadi na: +47 22 54 09 60 ili +47 22 54 09 61. Tačno je da je u međuvremenu većina ambasada u Oslu ili zatvorena ili radi sa smanjenim kapacitetom ili radi virtualno, dakle ne u direktnom dodiru sa strankama. Želim naglasiti da je naša ambasada u Oslu za vas otvorena puno radno vrijeme kao i uobičajenim okolnostima bez ikakvih restrikcija. Stojimo na usluzi, tu smo za naše građane i dat ćemo sve od sebe da vam pomognemo što je moguće bolje - zaključio je bh. ambasador u Norveškoj Makarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.