SARAJEVO Vanredna konferencija za medije ministra sigurnosti BiH

Radončić: Ovakvom reakcijom Džaferovića i Turković ilegalni migranti su dobili ohrabrenje da krenu ka BiH

Niko ne treba da se obraća na adresu Ministarstva sigurnosti i meni lično nego na adresu Šefika Džaferovića, gospođe Turković i stranke koja vodi tu politiku

M. Aš. - Sl. M. / Avaz.ba
24.04.2020 18:10

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić organizirao je vanrednu konferenciju za medije povodom izjava člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i saopćenja Ambasade Pakistana u BiH u vezi s boravkom ilegalnih migranata iz te zemlje u BiH. 

Radončić je, između ostalog, kazao da on nijednom riječju nije uvrijedio ambasadora Pakistana. 

- Najavio sam novu strategiju mjera protiv migrantske krize, a to je deportacija ilegalnih migranata. Danas smo imali reakciju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je primio ambasadora Pakistana, i gospođe Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova, koja je, također, primila ambasadora Pakistana, gdje su, praktično, potpuno stali na drugačiji koncept rješavanja ovog pitanja od mog - rekao je Radončić. 

Ambasador je rekao da ne žele saradnju

Kazao je da je njegov koncept prozapadni, legalistički, da svi migranti moraju otkriti svoj identitet.

- Ne želim polemisati s gospodinom Šefikom Džaferovićem. Niko ne treba da se obraća na adresu Ministarstva sigurnosti i meni lično nego na adresu Šefika Džaferovića, gospođe Turković i stranke koja vodi tu politiku. Ovakvom reakcijom Džaferovića i Turković mislim da su ilegalni migranti u Grčkoj i drugim zemljama dobili poruku ohrabrenja da krenu ka našoj državi i zapadnoj Evropi - rekao je Radončić.

Pojasnio je da nijednom riječju nije uvrijedio ambasadora Pakistana.

- Rekao je da ne postoji njegova saradnja. To mogu dokazati dvije ili tri činjenice. Njegova ekselencija bila je kod mene krajem januara, bila je i kod direktora Službe za poslove sa strancima, gospodinom Slobodanom Ujićem, i na oba sastanka nama je ambasador Pakistana rekao da oni ne žele da sarađuju na deportaciji njihovih ilegalnih migranata, jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju - pojasnio je Radončić.

  • Radončić: Nisu pokazali kooperativnost i dobru volju
    Radončić: Nisu pokazali kooperativnost i dobru volju Foto: S. Saletović

Ministar sigurnosti naveo je da ambasador Pakistana nije pokazao nikakvu kooperativnost i dobru volju. 

- Moramo znati da smo u prošloj godini imali devet hiljada ilegalnih ekonomskih migranata iz Pakistana i da ih je trenutno tri hiljade u našim centrima za migrante, a vjerovatno još dvije hiljade u privatnim kućama. 98 posto njih ne želi da pokaže svoj identitet sigurnosnim organima BiH. Gospodin Džaferović je naravno sve ove informacije koje je danas javno saopćavam, s lakoćom mogao da provjeri u ministarstvu sigurnosti i u našoj Službi za poslove sa strancima i meni je žao što je on više povjerovao izjavu jednog ambasadora nego u ministarstvu sigurnosti - kazao je misnitar sigurnosti BiH. 

Džaferović favorizira interes migranata a ne građana BiH

Pojasnio je da u njegovim izjavama nije bilo uvrede na račun ambasadora Pakistana.

- Naravno postojala je hipotetička i postoji i dalje opcija da ću ja zatražiti da se on proglasti "persona non grata". Današnjom reakcijom člana Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova gospođe Turković, to su dvije najistaknutije državne funkcije koje SDA ima u BiH, jasno je da od tog mog prijedloga ne može biti ništa. Meni je žao da član Predsjedništva, gospodin Džaferović favorizira interes ilegalnih ekonomskih migranata, koji ne žele da poštuju institucije ove zemlje i sigurnosno-policijske strukture da otkriju svoj identitet, umjesto da štiti interese građana BiH što mu je ustavna i moralna obaveza - dodao je ministar Radončić. 

Komentari

NA VRH