STAVOVI

Dodik: FBiH prerano i brzopleto ukinula karantine

To nije dobro, prerano je i ne treba olako ukidati mjere

Dodik: Bilo je logično da karantinski sistem ostane. Arhiv

Avaz.ba

26.4.2020

Član Predsjedništva BiH MIlorad Dodik izjavio je da su federalne vlasti prerano donijele odluku o ukidanju karantina na graničnim prijelazima, jer je bilo logično da ostanu i za vrijeme prvomajskih praznika, te najavio da će Predsjedništvo 28. aprila analizirati način provođenja donesenih mjera. 

- To nije dobro, prerano je i ne treba olako ukidati mjere. Ne možemo bilo šta učiniti, a da se ne osvrnemo na kretanja u regionu i EU, odakle dolazi mnogo naših ljudi. Novi urgentni datum je 1. maj, kada postoji mogućnost dolaska većeg broja ljudi. Bilo je logično da karantinski sistem ostane za vrijeme prvomjaskih praznika, a da potom odlučimo da li ćemo ih i dalje zadržati - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, različiti nivoi odlučivanja u FBiH, kao što su ministar zdravlja i neki drugi, nisu bili upoznati s donošenjem odluke.

- Nije dobro što su vlasti FBiH donijele brzopletu odluku bez koordinacije s nama. Trebalo je da to zajedno radimo. Imamo u utorak sjednicu Predsjedništva BiH, analizirat ćemo donesene mjere i način njihovog provođenja i dat ćemo ocjenu - naglasio je Dodik.


Dodik: Uvođenje karantinskog sistema bilo dio zajedničkih mjera koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH. Arhiv

On je podsjetio da je uvođenje karantinskog sistema bilo dio zajedničkih mjera koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH. 

- Kada je RS uvela lokalne karantine, Predsjedništvo je na inicijativu dva člana iz FBiH donijelo novi zaključak i tražilo da i u FBiH budu uvedeni lokalni karantini da bi to bilo cjelovito rješenje i da ne bi došlo do izigravanja mjera na granici, čemu smo bili svjedoci dok u FBiH nisu uvedeni lokalni karantini - rekao je Dodik.

On je dodao da su ljudi iz inozemstva na graničnim prijelazima na teritoriji FBiH nesmetano prolazili i mogli doći u RS samo uz evidentiranje ili u najboljem slučaju s uputstvom za kućnu izolaciju.

- Onda smo imali situaciju da onaj ko uđe na graničnim prijelazima u RS ide u karantin, a onaj u FBiH u kućnu izolaciju. To je i u FBiH pokazalo mnogo problema - istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.