BARCELONA

Doktorica Tijana Postić iz Španije za "Avaz": Najviše zabrinjava neizvjesnost

Situacija u Španiji je izuzetno teška, ali građani su shvatili da je izolacija ključna

Postić: Građani shvatili ozbiljnost. Facebook

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

27.4.2020

Tijana Postić je rođena Sarajka koja gotovo 30 godina živi i radi u Španiji, odnosno Barceloni. Španski mediji su je prozvali pravom heroinom, s obzirom na to da je na čelu Hitne službe bolnice u Igualadi. 

Inače, to je mjesto gdje je izbilo najviše slučajeva oboljelih od virusa u cijeloj Španiji u poređenju s brojem stanovnika. 

Istovremeno u ovoj bolnici je veliki dio ljekarskog osoblja bio zaražen koronavirusom.

U razgovoru za "Dnevni avaz" kazala nam je da živi u gradu od 40 hiljada stanovnika, 60 kilometara od Barcelone.

Prvi epicentar

- Igualada je bio prvi epicentar koronavirusa u Kataloniji, s velikim brojem slučajeva prijenosa putem lokalne zajednice i s vrlo velikim brojem zdravstvenih radnika zaraženih i izoliranih. Prve dvije sedmice su bile mnogo komplicirane, ali sada možemo reći da je bolnica u Igualadi počela kontrolirati situaciju - kaže Postić.

Ističe da je tome doprinio i visok nivo kompetencije svih zdravstvenih radnika. 

- Ova stabilnost je povezana s povratkom oporavljenih profesionalaca i zaposlenih, ali i smanjenjem broja novih zaraženih pacijenata koji dolaze u bolnicu, što je posljedica kompletne izolacije stanovnika i karantina koji je trajao donedavno - pojašnjava Postić. 

Postić: Građani shvatili ozbiljnost. Facebook

Kako naglašava, situacija u Španiji je izuzetno teška, ali i dodaje da su građani shvatili kako je jedini način da se izađe iz ove situacije izolacija.

- Izolacija jeste teška i svako proživljava dane kako može, građani su zabrinuti za zdravlje svoje porodice, najmilijih koji su u bolnici, a ne mogu ih posjetiti, zabrinuti su za svoje poslove jer su mnogi dobili otkaz. Najviše zabrinjava ova neizvjesnost - pojašnjava.

Doktori heroji

Skromno tvrdi da nije ona jedini heroj u ovoj situaciji, već da su to svi zdravstveni radnici. Kada su u pitanju bh. građani iz naše zemlje, a koji se nalaze u Barceloni, Postić kaže da je u kontaktu s nekoliko porodica i da su svi trenutno dobro.

Naviknuti se na život

Zaključuje na kraju da je rano još davati neke prognoze kada će sve ovo proći. 

- Mislim da ćemo se, nažalost, morati naviknuti na život s ovom situacijom još nekoliko mjeseci. Posjetu Sarajevu koju sam planirala s porodicom ove godine vjerovatno ćemo odgoditi - rekla je Postić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.