PRAVA PRIČA

Miris somuna daje poseban osjećaj ramazanu, a pogledajte kako se prave

Poseban okus somunu daje peć na bukova drva

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

27.4.2020

Miris somuna za vrijeme ramazana osjeti se, uprkos pandemiji, mahalama širom Sarajeva. Kilometarski redovi uoči iftara vide se i nedaleko od sarajevske Inat kuće, gdje se nalazi jedna od najstrmijih ulica Sarajeva - Alifakovac. U podnožju ulice nalazi se pekara "Alifakovac", jedna od najstarijih pekara u šeheru.



Naši radnici

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je ovu pekaru i upoznala se s procesom pravljenja sarajevskih somuna. Na vratima pekara dočekao nas je vlasnik Suad Aljović, koji je, kako kaže, pekaru naslijedo od svog oca Bećira Aljovića.

- Uvijek kod nas gužva iako vlada pandemija koronavirusa. Ima manje posla nego inače, ali nijedan naš radnik nije ostao bez posla, što je najbitnije. Sada će ići sve bolje, stigao je ramazan, mart i april su bili kritični – kazao je Aljović.

Pojašnjava da se jedan somun treba peći od 40 do 50 sekundi, ali da sve to zavisi od peći.

- Posao sam naslijedio od svog oca. Ovo je jedna tradicionalna porodična pekara. Poseban miris za vrijeme ramazana somunu daje ćurekot. Mi pravimo somune i u tome smo specijalisti - istakao je Aljović.

Aljović: Poseban osjećaj - Avaz
Miris somuna i ovog Ramazan - Avaz
Radnici sa osmijehom prave somune - Avaz
Svježi somuni svaki dan - Avaz
Radnici sa osmijehom prave somune - Avaz

Velike lopate

Poseban šmek somunu daje peć na bukova drva u koju se tijesto ubacuje uz pomoć dugih drvenih pomagala nalik na velike lopate.

- Pokušavamo da građanimo pružimo najkvalitetnije somune. Desi se greška kao i u svakom poslu, kada neki somun zagori ili nije dobrog oblika, ti somuni idu na stranu. Samo prva klasa ide u prodaju. Samo mašina mjesi tijesto, ostalo sve ručno radimo i mislim da to naši građani prepoznaju- pojašnjava Aljović.

Radnici s osmijehom na licu prave somune. S. Saletović

Lančano i brzo

U ovoj pekari svako ima svoj zadatak i kako smo vidjeli sve ide lančano i brzo. Dok jedan pekar mijesi tjesto, jedan ukrašava, jedan posipa čurokot, jedan peče i slično. Ovaj posao nije nimalo lak, ali vrijedni momci se trude da svaki dan obraduju građane vrućim i ukusnim somunima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.