KRIZNI ŠTAB

Pehar: Procedure postoje, neka nadležni urade svoj posao

Mandić je dodao da sve podatke ne treba komentirati, jer su se u slučaj uključili i Tužilaštvo KS i SIPA

Pehar: Primjetan pozitivan trend. FENA

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.4.2020

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar rekao je da je u posljednja 24 sata primjetan pozitivan trend koji traje nekoliko dana.

- Testirano je ukupno 687 osoba, od kojih je 18 pozitivno na koronavirus. Ukupno je u FBiH testirano 15.745 uzoraka, pozitivnih je ukupno 855 osoba. I dalje se virus nešto češće detektira kod žena 54 posto, muškarci 46 posto. Primjetno je da je nastavljen pozitivan trend koji traje već nekoliko dana. I dalje je najveći broj zaraženih u HNK 242 osobe, ZDK 153, u Sarajevskom kantonu 114, ZHK 84, TK 81, USK 80, Livanjskom kantonu 41, SBK 39, BPK 21 i u Posavskom kantonu tri - rekao je Pehar.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 45 pacijenata, a od toga je šest na respiratoru. 

- Do danas su, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ozdravila 302 pacijenta, u posljednjih 24 sata njih 24. Do danas su preminule 33 osobe. Dvije trećine zaraženih su u dobnoj skupini iznad 65 godina - dodao je Pehar.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 45 pacijenata. FENA

Odgovarajući na pitanja novinara, Pehar je rekao da Vlada želi na transparentan način da dijeli podatke s javnosti.

- Do eventualnih greška može doći, ali je želja svih nas da podaci budu transparentni - rekao je Pehar.

Dodao je da se još nije razmatralo da li da se u rad puste vrtići.

- Zavod za javno zdravstvo dao je preporuku za nabavku materijala. Taj plan je usvojio krizni štab i prema njemu, procjena je da je u Federaciji potrebno još 300 respiratora. Federalni zavod ni ja nismo bili uključeni u nabavku. Ne bih znao koja je prosječna cijena respiratora - rekao je Pehar.

Na pitanje novinara o trenutnoj aktuelnoj temi kako je "Srebrena malina" dobila 10,5 miliona KM za respiratore Pehar je rekao da su potrebe za nabavku respiratora proslijeđene u FUCZ.

- Sa svim procedurama koje postoje i koje su na snazi, nisam upoznat. Procedure postoje, a da li su ispoštovane ne bih znao. Mi smo pripremili plan potreba i on je već na opisan način proslijeđen Federalnoj upravi civilne zaštite koja je nadležna za nabavku i realizaciju sve medicinske i zaštitne medicinske opreme. - rekao je Pehar.

Mandić je dodao da sve podatke ne treba komentirati jer su se u  slučaj uključili i Tužilaštvo KS i SIPA.

Ministarstvo zdravstva nije uključeno u Federalni štab civilne zaštite, samo smo savjetodavan organ i dajemo preporuke. Nismo upućeni u navedeni slučaj, tako da to ne bih komentirao, a pogotovo kada je to predmet istrage - kazao je Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.