REAKCIJE U UIO BiH smatraju da nema osnova za nezadovoljstvo špeditera

Kovačević: Izmještanje Carinske ispostave Bijeljina bit će uskoro završeno

Nadležni u UIO će izaći u susret i špediterima na način da kamioni koji budu ulazili na granični prijelaz Rača i budu išli na novu lokaciju Carinske ispostave Bijeljina budu upućivani po pojednostavljenom postupku

Piše: Avaz.ba / Fena

Kovačević: Biti će ispunjeni zahtjevi špeditera

Foto: Arhiv


U Upravi za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) smatraju da nema osnova za nezadovoljstvo špeditera, zbog preseljenja carinske ispostave na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine na novu lokaciju.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević najavio je za naredne dane preseljenje Carinske ispostave Bijeljina. Pojašnjava da je neophodno da se završe određeni radovi, posebno kada je u pitanju uvezivanje sistema i IT podrška na novoj lokaciji.

Uvjerava da će biti ispunjeni zahtjevi špeditera u vezi s pojednostavljenjem procedura.

- Nadležni u UIO će izaći u susret i špediterima na način da kamioni koji budu ulazili na granični prijelaz Rača i budu išli na novu lokaciju Carinske ispostave Bijeljina budu upućivani po pojednostavljenom postupku, koji su oni tražili - pojasnio je Kovačević.

  • Špediteri smatraju da za preseljenje Carinske ispostave Bijeljina apsolutno nema ekonomske opravdanosti

    Špediteri smatraju da za preseljenje Carinske ispostave Bijeljina apsolutno nema ekonomske opravdanosti

    Foto: Arhiv


Prijevoznici u Bijeljini su i danas, na kratko, obustavili rad i svoje nezadovoljstvo izrazli upaljenim kamionskim sirenama, a zbog preseljenja carinske ispostave na graničnom prijelazu Rača na novu lokaciju.

U pismu su ranije naveli da traže obustavu preseljenja carinske ispostave dok traje vanredno stanje u RS zbog pandemije koronavirusa, kao i donošenje mjera kako bi se riješili problemi nastali prelaskom na novu lokaciju carinskog terminala na privatni posjed firme "Perić".

Špediteri smatraju da za preseljenje Carinske ispostave Bijeljina apsolutno nema ekonomske opravdanosti, te su ranije navodili da su znatna materijalna sredstva građana BiH izdvojena za izgradnju carinskog terminala na graničnom prijelazu Rača, a sada će za nove prostorije carinskog terminala plaćati zakupninu privatnom pravnom licu.

I ranije bilo pokušaja da se izmjesti carinski terminal na Rači, ali je to zaustavljeno zbog protesta prijevoznika i špeditera.

NA VRH

Komentari