U PROTEKLA 24 SATA

U RS još 22 slučaja zaraze koronavirusom

Kod sedam osoba utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog koronavirusa

Zaraženo 14 osoba muškog i osam ženskog spola. AFP

Avaz.ba

1.5.2020

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS  testirano je 638 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 22 osobe u ovom bh. entitetu.

Riječ je o 14 osoba muškog i osam ženskog spola. Jedan muškarac mlađe je životne dobi, četiri muškarca su srednje i devet muškaraca je starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i četiri su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banje Luke, dvije osobe su iz Doboja, i po jedna osoba iz Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Krupe na Uni, Laktaša, Istočnog Sarajeva, Šipova, Dervente, Kneževa, Foče, Kalinovika, Bosanskog Šamca i Nevesinja.

Kod sedam osoba utvrđeno je da se radi o bliskom kontaktu s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, dok se kod ostalih nije mogla navesti jasna epidemiološka veza s pozitivnim slučajem. 

UKC RS. Avaz

Testirano je ukupno 12 osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe iz Modriče, Kneževa i Banje Luke, a novi koronavirus potvrđen je kod jednog zaposlenika u domu za starije u Kneževu, gdje su ranije potvrđene pozitivne osobe.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirana su još 93 zdravstvena radnika iz Banje Luke, Bijeljine, Teslića, Dervente, Doboja, Laktaša, Gradiške, Bosanske Dubice, Trebinja, Mrkonjić-Grada, Zvornika, Ugljevika, Kotor-Varoši, Prnjavora, Istočnog Sarajeva, čiji nalazi su negativni.

Također, testirana je ukupno 121 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni.

43 pacijenata teže kliničke slike

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 842 slučaja koronavirusa, od posljedica Covida-19 preminulo je 35 osobe, a oporavila se 381.

U RS do sada su na novi koronavirus (SARS-CoV-2) obavljena ukupno 13.664 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 128 osoba s potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirana su 43 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) nalazi se  14 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) nalazi se 55 pacijenta s lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

Pod nadzorom trenutno 3.604 osobe

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je šest pacijenata s Covidom-19, u Općoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus, a nemaju simptome Covida-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalazi se 117 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 23, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, na Palama i u Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.604 osobe, a nadzor je završen kod 24.750 osoba.

Na sedam graničnih prijelaza, u Republiku Srpsku tokom 24 sata, ukupno je ušla 201 osoba, 203 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prijelaza nalazi ukupno 15 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera radi suzbijanja širenja novog koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.