SJEĆANJE

Avdo Hebib za "Avaz": Zaustavili smo pad Sarajeva, a samim tim i cijele države

Ranije smo imali situacija u kojima su oni provocirali i izazivali da reagiramo kako bi nas proglasili kao da smo mi izazvali sukobe

Hebib: Dobro smo bili organizirani. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

2.5.2020

Na današnji dan prije 28 godina neprijateljski vojnici su zapalili zgrade "Pošte" i "Elektroprivrede BiH" te su napadali iz tri pravca. Iz pravca Vraca, Vrbanja mosta i RTV doma.  

Nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao je kako 2. i 3. maj predstavljaju datume koji su jedni od najznačajnijih u historiji naše zemlje.

Napad agresora

Tog dana, dakle 2. maja, kako nam kaže Hebib, niko od patriota nije očekivao ono šta će uraditi pripadnici JNA u Sarajevu. 

- Prije svega, mislim na zarobljavanje rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu. To je nešto što se rijetko kad desilo u historiji, da se otme predsjednik jedne suverene i priznate države - počinje svoj razgovor Hebib. 

Hebib: Dobro smo bili organizirani. Arhiv

Ističe da su tog dana na prevaru predsjednika Izetbegovića odveli u Lukavicu.

- Poslije toga su tenkovima iz nekoliko pravaca krenuli na Predsjedništvo da ga zauzmu i da su u tome uspjeli, sav naš otpor bio bi bezuspješan i došlo bi do potpunog pada države. Hvala Bogu nije došlo do toga - pojašnjava. 

Dodaje da naše snage nisu bile u pravom smislu organizirane, ali da su bile dobro pripremljene.

- Ranije smo imali situacija u kojima su oni provocirali i izazivali da reagiramo kako bi nas proglasili kao da smo mi izazvali sukobe. Zbog takvih stvari smo bili dobro pripremljeni u okviru Patriotske lige i organa unutrašnjih poslova. Baš zbog toga nas nije potpuno mogla iznenaditi nikakva situacija - kaže nam Hebib.

Pljačkaški umovi

Ono čime se pokazala strategija koju je bivša JNA prije toga napravila najbolje pokazuje kada su počeli napuštati Dom Oružanih snaga. 

- Vidite na snimcima da je to bila pljačkaška psihologija, ubili su jednog našeg čovjeka, Asafa Hadžića, koji je došao da pregovara kako bi se sve mirno riješilo – ističe.

Dan kada je odbranjeno Sarajevo. Arhiv

Za napad tenkovima na Skenderiji Hebib kaže da je to bio napad "grlom u jagode".

- Mnogo je stradalo nevinih vojnika, koji su gurnuti u borbu od njihovih rukovodilaca. Kada je došla njihova diverzantska jedinica da nam demolira informacioni sistem u Pošti i da je zapale, ostavili su ispred upaljen transporter, a moj pratilac Adnan Nukić naišao je u tom trenutku, vidio šta rade, brzo ušao u transporter i dovezao ga u našu garažu te meni saopćio da je zarobio to vozilo – kaže Hebib. 

Žrtve pretpostavljenih

Osvrnuo se i na događaje u Dobrovoljačkoj 3. maja te kazao da samo porodicama treba dozvoliti da dođu i polože cvijeće za šest ubijenih vojnika.  

- Nikakvu manifestaciju ne treba praviti za zločine koje su oni pravili i izazvali. Svi koji su stradali 2. maja stradali su krivicom njihovih nadređenih. Nemamo nikakve odgovornosti, iako mi je, kada govorim kao čovjek, žao nevino stradalih, jer su ti vojnici bili žrtve okrutnosti svojih pretpostavljenih. Tada, 2. i 3. maja, zaustavili smo pad BiH - zaključuje Hebib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.