NOVI PODACI Saopćeno iz Ministarstva zdravlja RS

Koronavirus potvrđen kod još 49 osoba u RS

Riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog spola

Avaz.ba

Testirano 455 uzoraka

Foto: AFP


U Republici Srpskoj u protekla 24 sata testirano je 455 uzoraka, a prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod još 49 osoba.

Kako je navedeno iz Vlade RS, 18 osoba je iz Banje Luke, osam iz Dervente, pet iz Bosanskog Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor-Varoši, Prnjavora i Bosanske Dubice i po jedna iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

Riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog spola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškarca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena je srednje životne dobi, dvije su mlađe i 15 starije životne dobi.

Kod 28 osoba utvrđeno je da se radi o bliskom kontaktu s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno je 15 osoba hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. 

Opis: Koronavirus

Grafika

Novi koronavirus potvrđen je kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u Domu za starije osobe u Derventi, gdje će se provesti sve predviđene epidemiološke mjere, uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. U skladu sa procedurom, ovi štićenici su hospitalizirani u bolnici u Doboju.

Virus je potvrđen i kod jedne korisnice Doma za starije osobe u Kneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi novog koronavirusa. Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni. 

Zaraženo pet medicinskih sestara i jedan doktor

Prisustvo novog koronavirusa potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 30 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u RS, čiji su nalazi negativni. Testirane su ukupno 34 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, uključujući i osoblje, i ti nalazi su, također, negativni. Testirano je i 16 inspektora i ovi nalazi su, također, negativni. 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 891 slučaj koronavirusa, od posljedica Covida-19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba.

U ovom bh. entitetu do sada je na koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 13.778 osoba. 

Na respiratoru četiri osobe

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 140 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju "Covid-19" hospitalizirano je 46 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata.

Kod četiri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 18 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 68 pacijenta s lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 16 pacijenata s oboljenjem Covid-19, u Općoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru osam pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus, a nemaju simptome Covida-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalaze se 122 osobe, u Studentskom domu u Trebinju 16, u Domu učenika u Bijeljini jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U RS su pod zdravstvenim nadzorom trenutno 3.833 osobe, a nadzor je završen kod 23.890 osoba.

Na sedam graničnih prijelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 sata  ušla ukupno 171 osoba, 152 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prijelaza nalaze ukupno 34 osoba.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na