RAMAZAN

Šejh Edib Kravić: Nedostaju mi mukabele, teravije, tekijski iftari i zikrovi

Onaj ko vjeruje u Božija određenja, ima razloga da bude i zadovoljan

Derviši u tekiji u Konjević-Polju. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

2.5.2020

Za  Ediba Kravića, šejha nakšibendijske tekije "Šejh Ahmed Nurudin" u Tuzli, ovogodišnji ramazan neobičan je i poseban po mnogo čemu. Pandemija je, kaže, promijenila neke njegove lične navike i opće ramazanske adete, ali se ne žali, jer sve je od Boga i „sve ima svoje zašto i kako“, veli uvijek za razgovor raspoloženi šejh Edib.


Napravi atmosferu

- Nedostaje mi onaj teravijski džemat u džamiji, nedostaje mi hafiska mukabela u tuzlanskoj Čaršijskoj džamiji, kojoj sam još od 1988. godine redovno prisustvovao. Fale mi tekijski iftari i zikrovi, ali onaj ko vjeruje u Božija određenja, ima razloga da bude i zadovoljan. Ja sam u halvetu, a ne u izolaciji. Osamim se, učim Kur'an, kod kuće sa svojom čeljadi napravim džemat za teraviju, doduše ne stalno zbog preporučenih mjera držanja fizičke distance, ali ja sebi napravim ramazansku atmosferu i budem zadovoljan – riječi su šejha Ediba, kojega smo danas nakon podne-namaza prekinuli u njegovim redovnim aktivnostima.

Šejh Edib Kravić: Sve su ovo Božija iskušenja. Avaz

Tuzlanska tekija se, zbog propisanih mjera zabrane, kaže šejh Edib, ne otvara za redovne zikrove, ali svake nedjelje, uglavnom on ili neko od derviša, otključa tekiju, sami prouče zikr kako bi se održao kontinuitet zikra.

Razne nedaće

- Sve su ovo Božija iskušenja. Ramazan u vrijeme posebnih zabrana koje imamo, pokazuje koliko smo kao ljudi disciplinirani, koliko smo spremni biti pri ruci komšiji, prijatelju, rođaku, onome kome nema ko u avliju naviriti, selam u vrijeme ramazana mu nazvati. Ovo je prilika da dobro razmislimo o svom stanju kako bismo shvatili da je najvredniji imetak duhovna snaga čovjeka, a ne njegov  novac, kuće, imanje. Prolazili su ovom našom BiH i ratovi, razne nedaće, rušenja, ubijanja, evo sada i pandemija ovog poganog virusa, ali nisu mogli ubiti duhovnost naših ljudi, nisu mogli ubiti naše bogomolje. Zato, kao vjernik, kažem da sam i od ove pandemije imao koristi, razmišljao sam više o sebi, više sam bio posvećen ibadetu, uputama i mudrostima Časnog  Kur'ana – ističe šejh Kravić.

I kad prođu pandemija i mjere izolacije, napominje šejh Edib Kravić, ponovo će, osim u Tuzli, početi i zikrovi  u tekiji Hamza-dede Orlovića u Konjević-Polju, koja je obnovljena prošle godine.

Sjećanje na rahmetli ef. Hafizovića

Šejh Ediba pozvali smo upravo u danu kada se navršava godišnjica pogibije čuvenog šejh Mehmeda ef. Hafizovića, dobitnika najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", koji je, kao komandant Jedinice "Šejh Kaimija" u borbenim djelovanjima u okolici Kladnja poginuo na današnji dan prije 26 godina.

Redovni kelimei-tevhid i zikr u znak sjećanja na rahmetli Mehmeda ef. Hafizovića prvi put neće biti održan uz masovno prisustvo derviša, već će se učiti samostalno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.