KANTON SARAJEVO

Inspektori će pojačati provjere na terenu

Obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora

Inspektori će primarno određivati preventivne i korektivne mjere. Arhiv

Avaz.ba

5.5.2020

 Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) početkom sljedeće sedmice će, radi zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo te sprečavanja nastanka štetnih posljedica po javno zdravlje, u koordinaciji s federalnim inspektorima, vršiti pojačane provjere.

Predmet provjera bit će subjekti kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 29. aprila dozvoljen rad (trgovine na veliko i malo koje vrše promet svih proizvoda, uslužne djelatnosti, mali obrti u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima), kazala je za Fenu portparol KUIP-a Vildana Brdarić.

Napomenula je da su subjekti obuhvaćeni Naredbom, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, obavezni osigurati i ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), poštivanje socijalne distance od dva metra, kao i osigurati sredstva za dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekt.

Također, obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklariranim dezinfekcionim sredstvom.

Eventualne nepravilnosti mogu prijaviti i građani. Ilustracija

Brdarić je istakla da cilj najavljenih aktivnosti nije poduzimanje represivnih mjera i sankcioniranje subjekata, već će inspektori primarno određivati prevenitivne i korektivne mjere.

- To znači da će se u slučaju eventualno konstatovanih nepravilnosti kod subjekata nadzora najprije djelovati poduzimanjem upravnih preventivno-korektivnih mjera, dok će se represivnim mjerama djelovati prema subjektima koji se donesenih mjera ne pridržavaju - kazala je Brdarić.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravne subjekte, od 500 do 2.000 KM za odgovorne osobe u pravnom subjektu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

Eventualne nepravilnosti vezane za poštivanje Naredbe građani mogu prijaviti Upravi na jedan od redovnih načina komunikacije, a više o tome mogu naći na web-stranici KUIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.