KANTON SARAJEVO Cilj najavljenih aktivnosti nije poduzimanje represivnih mjera

Inspektori će pojačati provjere na terenu

Obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora

Avaz.ba
05.05.2020 13:54

Inspektori će primarno određivati preventivne i korektivne mjere

Foto: Arhiv

 Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) početkom sljedeće sedmice će, radi zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo te sprečavanja nastanka štetnih posljedica po javno zdravlje, u koordinaciji s federalnim inspektorima, vršiti pojačane provjere.

Predmet provjera bit će subjekti kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 29. aprila dozvoljen rad (trgovine na veliko i malo koje vrše promet svih proizvoda, uslužne djelatnosti, mali obrti u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima), kazala je za Fenu portparol KUIP-a Vildana Brdarić.

Napomenula je da su subjekti obuhvaćeni Naredbom, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, obavezni osigurati i ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), poštivanje socijalne distance od dva metra, kao i osigurati sredstva za dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekt.

Također, obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklariranim dezinfekcionim sredstvom.

  • Eventualne nepravilnosti mogu prijaviti i građani
    Eventualne nepravilnosti mogu prijaviti i građani Foto: Ilustracija

Brdarić je istakla da cilj najavljenih aktivnosti nije poduzimanje represivnih mjera i sankcioniranje subjekata, već će inspektori primarno određivati prevenitivne i korektivne mjere.

- To znači da će se u slučaju eventualno konstatovanih nepravilnosti kod subjekata nadzora najprije djelovati poduzimanjem upravnih preventivno-korektivnih mjera, dok će se represivnim mjerama djelovati prema subjektima koji se donesenih mjera ne pridržavaju - kazala je Brdarić.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravne subjekte, od 500 do 2.000 KM za odgovorne osobe u pravnom subjektu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

Eventualne nepravilnosti vezane za poštivanje Naredbe građani mogu prijaviti Upravi na jedan od redovnih načina komunikacije, a više o tome mogu naći na web-stranici KUIP-a.

Komentari

NA VRH