OBILJEŽAVANJA

Online komemoracija u Velikoj Britaniji za žrtve genocida u Srebrenici

Događaj će biti emitiran na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će videosvjedočenja i poruke preživjelih

Vakar Azmi, osnivač organizacije "Remembering Srebrenica". Avaz

Avaz.ba

5.5.2020

Ove godine obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Organizacija "Remembering Srebrenica" i "BH UK Network" su posljednjih mjeseci uveliko sarađivali vezano uz organizaciju centralne komemoracije obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici koja je trebala biti održana u Katedrali svetog Pavla u Londonu u julu.

Nažalost, usljed pandemije Covida-19, centralna komemoracija je odgođena do sljedeće godine, jer je prioritet dobrobit gostiju i govornika tokom ove krize.

- Ova godina je postala drugačija za mnoge ljude širom svijeta, te smo se morali naučiti i prilagoditi novonastalim okolnostima. Stoga, najavljujemo da će biti organizirana historijska internetska komemoracija koja će biti održana navečer u subotu, 11. jula 2020. godine, povodom Dana sjećanja na Srebrenicu. Događaj će biti emitiran na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će videosvjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnost - saopćeno je iz "BH UK Networka".


Tema za ovogodišnju komemoraciju je “Svaki korak je važan“. Avaz

Virtuelni muzej - "Remembering Srebrenica" će kreirati virtualni muzej koji će milionima ljudi širom svijeta omogućiti da nauče o ličnim pričama iz rata i genocida u Bosni. Internetski muzej bit će “otvoren” tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u sklopu obilježavanja 25. godišnjice.

- Molimo pripadnike bh. zajednice u Velikoj Britaniji i širom svijeta da budu dio komemoracije slanjem kratke priče, zajedno sa slikom ličnog predmeta ili značajnim sjećanjem na razdoblje rata ili izbjegličkog perioda objašnjavajući  značenje predmeta i sjećanja. Cilj je osigurati platformu za preživjele kako ne bi samo podijelili dio njihove lične priče, već spomen na one koji više nisu s nama - saopćeno je.

Prijave se mogu slati do 22. maja, na sljedeće e-mailove: [email protected] ili na [email protected].

Tema za ovogodišnju komemoraciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan“ (Every action matters). Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da se svojim postupcima, bez obzira na to koliko veliki ili mali, mogu suprotstaviti mržnji, predrasudama i negiranju genocida.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.