GRAČANICA

Divlje svinje opustošile njive kukuruza i krompira

Zakupili smo četiri dunuma, a štetočine su uništile naš rad i trud, rekla Mehmedović

Poljoprivrednici razočarani: U nedoumici šta uraditi. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

6.5.2020

Osim u općini Gradačac, gdje su divlje svinje poharale kukuruzom i krompirom zasijane njive, ista sudbina zadesila je poljoprivrednike i sve vrijedne ljude u selima sjeverno od Gračanice.

- I do sada su nam divlje svinje činile štetu. Najesen su nam znale pojesti pola zrelog kukuruza i krompira i nikada nam štetu niko nije namirio. Ali, ovo niko nije zapamtio da divlje svinje, čije je stanište u velikoj šumi blizu naselja Džakule, iz zemlje vade i jedu zrno po zrno tek zasijanog kukuruza i iza sebe ostavljaju pustoš. Sada smo u nedoumici šta raditi, ako njivu presijemo, svinje opet mogu doći i učini isto. A kukuruz je strateška hrana za stoku - kaže mještanin Reuf Buljubašić.

Veliki problemi za poljoprivrednike. Avaz

Njive zasijane kukuruzom opustošene su i kod Vejsila Sejdinovića, Muharema Halilovića, Zijada Hotića, Safeta Jukića, Ahmeta Ibranovića i Mirsela Musića.

- Suprug Sead i ja smo uzeli pod zakup četiri dunuma, platili oranje i frezanje, sjeme, mineralno đubrivo, sredstvo za prskanje, a onda su došle ove štetočine i uništile naš rad i trud. Njivu smo ponovo morali presijati i uložiti 500 maraka. Sada strahujemo da će divlje svinje ponovo doći - kaže Hajrija Mehmedović.

Lov je sada zabranjen i ne smiju se izvoditi akcije na divlje svinje, ali će se organizirati lovačke patrole da se ljudima pomogne, kaže predsjednik LD “Srndać” Faruk Huskanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.