KOMISIJA DOMA NARODA Dat rok od pet dana

Pročitajte pitanja na koja moraju odgovoriti Hodžić i svi ostali uključeni u aferu "Respirator"

Zatražena i informacija o tome je li isporuka bila direktna, ili je bilo još posrednika u ovom predmetu nabavke

Sl.M. / Avaz.ba

Komisija uputila pitanja

Foto: Avaz


Komisija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputila je pitanja nadležnim institucijama u vezi s aferom "Respirator", a u ponedjeljak bi trebao biti održan i sastanak ovog tijela. Riječ je o bazičnim pitanjima, a dalja procedura zavisit će od dobijenih odgovora. 

Komisija je pored ostalog, kako saznaje "Avaza", uputila pitanje ko je utvrdio potrebu za nabavkom respiratora i broj potrebnih respiratora u FBiH i na osnovu koje procjene? Također, zahtjeva se i odgovor na to ko je utvrdio tehničke specifikacije potrebnih respiratora, te kada je donesena odluka Vlade FBiH o nabavci i ko je za nju ovlašten.  

  • Nabavljeni respiratori

    Nabavljeni respiratori

    Foto: Avaz


Među pitanjima, koje je uputila ova komisija su i: kada je upućen javni poziv i po kojim uvjetima, koliko se ponuđača javilo, ko je i na osnovu koje procjene izabrao ponuđača te na osnovu kojih kriterija, kako je provedena procedura, a zatražene su i tačne specifikacije i karakteristike respiratora i njihova pojedinačna cijena

Kada je riječ o specifikacijama, traži se i objašnjenje da li one odgovaraju onima iz predmeta ponude. 

Članovi komisije također su upitali o cijenama transporta, kao i dolaska 20 ostalih respiratora. U sklopu dostavljenih pitanja zatražena je i informacija o tome je li isporuka bila direktna, ili je bilo još posrednika u ovom predmetu nabavke. 

Institucije, koje su bile uključene u proces nabavke, kao i sam dostavljač "Srebrena malina", koja je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, parlamentarnoj komisiji trebaju dostaviti odgovore u roku od pet dana, a od njih je zatražena i fotokopija dokumentacije.

  • Zvonko Marić

    Zvonko Marić

    Foto: Avaz


Prema riječima člana komisije i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, Zvonka Marića nabavka ovih respiratora je vrlo interesantna. On je naveo kako je Kanton Sarajevo nabavio duplo jeftinije respiratore. 

- Vlada KS je respiratore nabavila uz pomoć UNDP-a. Plaćali su ih 56.000 KM, na svaki kupljeni su dobili jedan besplatan, odnosno kupili su 30, a dobili 60. Uz to, oslobođeni su PDV-a, dobili su dvogodišnju garanciju i servisiranje - pojasnio je Marić. 

NA VRH

Podijeli članak na