TRADICIJA

Jahić: Obnovit ćemo stari mekteb, on je naša historija

U njemu su se učila slova, opismenjavali ljudi, ali se i naša vjera izučavala, kaže Jahić

Mekteb star više od 100 godina. Avaz

Piše: H. Č. / Avaz.ba

7.5.2020

Ibrahim Jahić (78) iz gračaničkog sela Prijeko Brdo među prvima je klanjao podne-namaz u obnovljenoj džamiji Rijeka, a nakon nove odluke Rijaseta Islamske zajednice u BiH o popuštanju mjera zbog pandemije.

Ipak, sa sjetom priča o oronulom mektebu u ovom selu, starom više od 100 godina.

Kako u to vrijeme u selu nije bilo škole, mekteb je do podne služio za školsku nastavu, popodne za vjersku pouku. Sve do 1957. godine, kada je sagrađena škola.

- U njemu su se učila slova, opismenjavali ljudi, ali se i naša vjera izučavala. Sagrađen je od drveta. Vrijeme je učinilo svoje, pa se zgrada drži da se ne sruši. To mi nećemo dozvoliti, jer stari mekteb je naša historija. Naći ćemo donatora, pa mekteb vratiti u život. U njegovim odajama ima nešto sačuvanih starih predmeta, tu će i ostati - kaže Jahić.



Jahić: Naći ćemo donatora. Avaz

Mjesni imam Mujo ef. Drndić priključio se Ibrahimovim planovima i željama. Ističe kako su se donatori javili da obnove mekteb, ali je planove preduhitrila korona. Čim ona nestane, na red dolazi obnova mekteba.

- Naše vrijedne džematlije koji žive u Prijekom Brdu, ali i oni koji su se odselili, uložili su oko 100.000 maraka u temeljitu obnovu džamije u Rijeci. Ograda, krov, stolarija, sve to sada džamiji daje izgled kakav zaslužuje Božija kuća. I stari mekteb će zasijati starim sjajem - dodao je Drndić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.