IZ STRUČNOG UGLA

Herceg: Ne proizvodimo ni 10 posto hrane za naše stanovništvo

Zbog slabog interesa države za poljoprivredu, doći će prvo do stagnacije, a onda i pada proizvodnje

Herceg: Mora se ulagati u poljoprivredu. Arhiv

Piše: Mladen Dakić / Avaz.ba

9.5.2020

Projekt jačanja i planskog poboljšanja profesionalne i organizacione infrastrukture poljoprivrede u BiH nužan je preduvjet za održavanje postojeće proizvodnje i njeno podizanje na viši nivo. Bez podrške države nećemo biti konkurentni na tržištu, većina zemalja u okruženju ima veće poticaje od naše države za poljoprivredu i ruralni razvoj, kazao je za „Avaz“ Sejad Herceg, predsjednik Saveza „Organsko FBiH“.  

Nema profita

Herceg navodi da će zbog slabog interesa naše države za poljoprivredu doći prvo do stagnacije, a onda i do pada poljoprivredne proizvodnje, kao i značajnog umanjenja interesa za ovakav vid djelatnosti.

- Svaka država mora ulagati u poljoprivredu jer je to proizvodnja hrane, a koja u primarnoj poljoprivredi nema profita. Prema zakonima o poticajima u poljoprivredi, na entitetskim nivoima procent podrške kreće se od tri do šest posto, a izdvaja se manje od tri posto, i kako onda biti konkurentan. Osim toga, mi u BiH imamo na stotine strategija za poljoprivredu i ruralni razvoj, na lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim nivoima koje se apsolutno ne provode, pa kako da se neko bavi poljoprivrednom proizvodnjom hrane – ističe Herceg.

Mnoge države najavljuju da će zaustaviti izvoz hrane zbog pretpostavke da neće imati dovoljne količine za svoje stanovništvo. A to bi mogao biti veliki problem za BiH, s obzirom na to da mi trenutno ne proizvodimo ni 10 posto hrane za naše stanovništvo.

Strateški plan

Posebno naglašava da mi konačno moramo shvatiti da ne mogu jedan ministar i ministarstvo poljoprivrede riješiti problem koji je, svakako, problem cijele državne administracije i Strateškog plana razvoja poljoprivredne proizvodnje, to jest proizvodnje hrane.

- Svjedoci smo trenutne situacije u BiH usljed ove pandemije kako se radi i ko se brine za proizvodni sektor. Možemo vidjeti da se vrte samo lični interesi u svim sferama – dodaje naš sagovornik.

Povećati poticaje

- Mišljenja sam da država sa svih nivoa treba što hitnije pokrenuti aktivnosti da se obezbijedi sigurnija proizvodnja hrane, da se povećaju poticaji, zaštite proizvođači – napominje Herceg.

Potrošači su siguran adut

Potrošači su jedan od sigurnih aduta opstanka proizvodnje, jer kupuju naše proizvode. Zatim treba da se pomogne malim obrtima, da se pokrene aktivnost podrške liderima koji zasigurno mogu održati proizvodnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.