ODMOR U DOBA KORONE

Kada se otvaraju granice: Ljetovanje na čekanju

Nema zvaničnih informacija kako će se i pod kojim uvjetima ljetovati u inozemstvu

Region očekuju turiste ovog ljeta. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

11.5.2020

Hrvatska danas kreće s trećim valom popuštanja mjera. Otvaraju se kafići, restorani, šoping centri, nacionalni parkovi, autoškole, ali i kladionice i kasina, a s radom počinju i vrtići, škole i fakulteti. Kada je riječ o otvaranju granice, prvenstveno je namjera da se omogući prekogranična privredna aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ulazak će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih ličnih aktivnosti, poput prisustva ukopu člana porodice i sl.

Kako je najavljeno iz Vlade Hrvatske zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u tu zemlju, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera. 

Opravdanost ulaska procjenjivat će granična policija. Otvorena je i posebna mail adresa Uprave za graničnu policiju, gdje se građani i stranci mogu informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak.



Zadar. Dino Stanin/PIXSELL

U Crnoj Gori od danas je omogućen lični i javni prijevoz unutar državnih regiona te zemlje, počinje i postupna normalizacija rada Kliničkog centra Crne Gore i općih i specijalnih bolnica te pružanje usluga svim pacijentima, kao i vjerski obredi u skladu sa epidemiološkom situacijom uz zabranu javnih okupljanja.

Početna faza turističkog oporavka u Crnoj Gori krenut će u julu, najavila je direktorica Turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić, i istakla kako očekuju goste iz regiona. 

- Prema procjenama UNWTO (Svjetske turističke ogranizacije Ujedinjenih nacija), početna faza turističkog oporavka će krenuti u julu 2020. godine, a najznajčajniji dio turističkog prometa činit će domaći turisti i regionalna turistička potražnja. Crna Gora tu vidi mogućnosti, a sasvim je sigurno da će se turisti ove godine odlučivati za bliže destinacije - saopštila je Radak-Kukavičić.

Prema njenim riječima, nadležne institucije predano rade na pripremi protokola koji će se primjenjivati u hotelima, privatnom smještaju, ugostiteljskim objektima i plažama, kako bi, kada za to dođe vrijeme, turistima pružili maksimalnu moguću sigurnost u ovim uvjetima.

Još je neizvjesno kada bi konačno mogle biti otvorene vanjske granice šengenskog prostora. Najprije će biti otvorene unutrašnje granice među članicama EU, a zasad se zna da će restrikcije prijelaza nacionalnih granica važiti "najmanje do 15. juna", osim iz izuzetnih porodičnih i ekonomskih razloga. 

Naime, EU je pred protekli vikend i zvanično odlučila da njene vanjske granice ostanu zatvorene do 15. juna. 

Neke zemlje, poput Austrije su omogućile da se uz plaćeni test spriječi odlazak u karantin. Ovo testiranje košta 190 eura. 

Turizam je ocijenjen kao najviše pogođena grana privrede korona krizom, ali mnogo je onih koji čekaju otvaranje granica, pa nije isključena ni ekspanzija od sredine juna.

Međutim, činjenica je da nema zvaničnih informacija kako će se i pod kojim uvjetima ljetovati u inozemstvu.

Španija zatvorena za turiste do kraja godine. AFP

Neke države su već najavile da goste neće primati, poput Španije i Italije, koje najvjerovatnije neće dozvoliti dolazak turista do kraja godine.

Egipat je otvorio pojedine hotele za lokalno stanovništvo. Popunjenost je samo 25 posto, pa su cijene i do četiri puta skočile. U velikom autobusu tamo može da bude samo 15 ljudi. Samim tim i prijevoz je četiri puta poskupio.

Video: Kako je jučer izgledao jedini bh. grad na moru. Ekipa "Avaza" boravila je u Neumu, šta smo zabilježili pogledajte u priloženom videu i galeriji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.