ISTRAŽUJEMO

Finansijske vratolomije Naroda i pravde

Spisak nabavki FUCZ-a otvorio je Pandorinu kutiju, iz koje su proizašli očiti talovi i namještaljke poslova "glasnogovornika borbe protiv nabavki" Elmedina Konakovića i njegovog društva u liku i djelu bliskog saradnika Ramiza Turulje

Konaković i Turulja: Partneri i bliski saradnici. Društvene mreže

Piše: Istraživački tim „Dnevnog avaza“

11.5.2020

Nakon što je „Dnevni avaz“ ekskluzivno objavio izvještaj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o nabavkama koje je ova federalna institucija realizirala u periodu od 16. marta 2020. godine do danas, naš istraživački tim uvidom u dokument FUCZ-a došao je do šokantnih činjenica.

Unosne trgovačke firme

Krenimo ispočetka. Objavili smo da se u spisku firmi koje su dobavljači FUCZ-a nalazi i firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. Izuzev nabavke 30.000 komada troslojnih jednokratnih maski u iznosu od 58.266,00 KM, firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. na spisku se pojavljuje s još jednom nabavkom. Riječ je o nabavci 11.616 komada ''handy sept za ruke'' i 6.600 komada ''dezi clean'' sredstvo za dezinfekciju. Iznos ove nabavke je 308.694,67 KM.

Analizom tržišnih cijena navedenih dezinfekcijskih sredstava u ovoj nabavci dolazimo do zapanjujućih činjenica. Prvo, proizvođač ''handy sept za ruke'' je ''Saponia Osijek'', jednako kao i ''dezi clean'' sredstva. Cijena jednog komada ''handy septa'' je 44,99 kuna, što preračunato u konvertibilne marke iznosi 12 KM.  

Firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. samo na nabavci sredstava za dezinfekciju za FUCZ zaradila fantastičnih 123.102,67 KM. PrintScreen

Pojedinačna cijena sredstva ''dezi clean'' iznosi 26 kuna, odnosno 7 KM.

Kada se preračuna koliko uistinu košta količina koju je firma ''IDS - Zdrava sredina'' isporučila FUCZ-u, onda dolazimo do ove računice. Kada 11.616 komada ''handy septa'' pomnožimo s redovnom cijenom od 12 KM, dobijemo iznos od 139.392 KM.  

Potom, kada količinu ''dezi clean'', odnosno 6.600 komada pomnožimo s cijenom od 7 KM, dobijemo iznos od 46.200 KM. Ukupno ove dvije stavke po redovnim cijenama i na bazi komada 1, odnosno bez rabata odobrenog na količinu iznosi 185.592 KM. Razlika između nabavne cijene prodanih artikala FUCZ-a i one koju je inkasirala firma ''IDS - Zelena sredina'' iznosi 123.102,67 KM.

To znači da je firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. samo na nabavci sredstava za dezinfekciju za FUCZ zaradila fantastičnih 123.102,67 KM! 

I tu nije kraj ove unosne trgovačke firme. Tu je početak. Zanimalo nas je ko se zapravo nalazi iza firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. I činjenice do kojih je došao naš istraživački tim odličan su materijal i za tužilaštvo.

Materijal za tužilaštvo

Krenimo ispočetka. Prvo je osnovana firma IDS d.o.o., sa sjedištem u Halilovići bb, Sarajevo, a osnivač je Munib Vatreš. Tako piše na e-kapiji. Potom smo uvidom u sudski registar firmi otkrili da je IDS d.o.o. osnivač (vlasnik ) firme ''Zdrava sredina'' d.o.o., u kojoj je, prema službenom registru, direktor Ramiz Turulja. Turulja je javnosti poznat kao partner u Narodu i pravdi i bliski saradnik Elmedina Konakovića. Sjedište firme ''Zdrava sredina'' je Terezije bb (Centar Skenderija).

Direktor firme ''Zdrava sredina'' je Ramiz Turulja. PrintScreen

Idemo dalje. Firma IDS d.o.o. potom se veže za novu firmu ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., čiji je osnivač, prema podacima iz sudskog registra, Alma Vatreš. Sjedište ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. je, također, na adresi Terezije bb (Centar Skenderija ). Zajedničko IDS d.o.o. i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. su isti PDV broj i isti brojevi telefona, ali je sjedište prve firme u Halilovići bb, a druge na Skenderiji, Terezije bb. 

Ponavljamo, IDS d.o.o. je osnivač i firme ''Zdrava sredina'' d.o.o.

Dakle, riječ je o tri vlasničkom strukturom povezana privredna društva: IDS d.o.o. osniva ''Zdrava sredina'' d.o.o. i potom se pojavljuje i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. Ovo je posebno važno jer je lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković na svom Facebook profilu napisao da član NiP-a Ramiz Turulja nema veze s nabavkom ''IDS - Zdrava sredina'' za FUZC. Uvidom u sudske registre jasno je da Turulja ima veze itekakve, jer je osnivač firme ''Zdrava sredina'' firma IDS d.o.o., koja je, pak, pod istim PDV brojem kao i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., čiji je direktor Ramiz Turulja!  

Firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. i ''Zdrava sredina'' d.o.o. prijavljene na istoj adresi. PrintScreen

Ponavljamo, riječ je o povezanim privrednim društvima, pa je stoga Konakovićeva tvrdnja potpuna neistina i obmanjivanje javnosti s ciljem skrivanja podataka o kriminalnim aktivnostima koje se realiziraju u organizaciji Naroda i pravde.

Sada priča dobiva i novi zaplet. Naime, firma ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. je šampion javnih nabavki ne samo u FUCZ već generalno u javnim preduzećima i institucijama Kantona Sarajevo. Tako je ''IDS - Zdrava sredina'' potpisala prošle godine ugovor s KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' d.o.o. u Kantonu Sarajevo na iznos od 49.800 KM bez PDV-a, odnosno 58.266 KM ukupno za usluge deratizacije.  

IDS d.o.o. osnivač je firme ''Zdrava sredina'' d.o.o.. PrintScreen

''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., koja posluje na istoj adresi kao i ''Zdrava sredina'' d.o.o., poslove deratizacije i dezinfekcije je dobila i za Vladu Kantona Sarajevo u julu 2018. godine u iznosu od 48.438 KM. 

Pronašli smo i niz drugih ugovora firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. Tu su i JP ''BH Pošta'' - 2018. vrijednost okvirnog sporazuma 27.000 KM bez PDV-a. I Općina Ilidža je potpisala ugovor s ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. u iznosu od 4.995 bez PDV-a.   


Faksimil ugovora Doma zdravlja KS s ''IDS - Zdrava sredina'', koji je potpisao Munib Vatreš. PrintScreen

Faksimil ugovora Doma zdravlja KS s firmom ''Zdrava sredina'', koju zastupa Ramiz Turulja. PrintScreen

Pronalazimo da je s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' radilo čak i Tužilaštvo Kantona Sarajevo - ugovor u iznosu od 1.733,99 KM s uračunatim PDV-om na dan 19. februar 2019. Osnivač firme IDS d.o.o. Munib Vatreš pojavljuje se i kao direktor firme ''IDS - Zdrava sredina'', gdje je potpisnik ugovora o kupovini roba, potrošnog materijala u iznosu od 9.246,51 KM za JU Dom zdravlja KS na dan 3. 7. 2018. godine.

Godinu ranije, tačnije 2017., JU Dom zdravlja KS potpisao je ugovor s kćerkom firmom IDS d.o.o. (''IDS - Zdrava sredina''), dakle s firmom ''Zdrava sredina'' d.o.o. u iznosu od 6.000 KM bez PDV-a. U ovom ugovoru je u ime firme ''Zdrava sredina'' d.o.o. potpisnik Ramiz Turulja, partner i bliski saradnik Elmedina Konakovića.  


Komisija za istragu

Tri vlasničkom strukturom povezana privredna društva: IDS d.o.o. osniva ''Zdrava sredina'' d.o.o. i ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o.. Avaz

„Avaz“ je u posjedu svih navedenih dokumenata i zbog odgovornosti prema javnosti stavljamo iste na uvid. Sve što je navedeno u ovom tekstu dovodi do sumnje da je Elmedin Konaković preko veze s Ramizom Turuljom sudjelovao u sklapanju poslova za povezana privredna društva IDS d.o.o., koji je izgleda iz dokumenata postao ''IDS - Zdrava sredina'' s adresom Terezije bb Sarajevo i koji je prethodno osnovao firmu ''Zdrava sredina'' d.o.o. direktora Ramiza Turulje na istoj adresi Terezije bb Sarajevo. 

Sve što je prije dva dana izjavio lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, negirajući povezanost Turulje i firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o., nije istina. Izuzev ovoga, prema informacijama dostupnim „Avazu“, određene institucije fakture za dezinfekciju od firme ''Zdrava sredina'' i ''IDS - Zdrava sredina'' označuju kao fakture "Konakovićeve firme". No, to je na nadležnim institucijama pravosuđa da dalje provjeravaju. Mogu početi od toga da firma ''IDS - Zdrava sredina'' koristi domenu www.zdravasredina. Dakle, istu web-stranicu! To znači da, kad na pretraživaču ukucate www.zdravasredina, otvara vam se stranica firme ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. s istom adresom kao i ''Zdrava sredina'' d.o.o., Terezije bb.  


Firma ''IDS - Zdrava sredina'' koristi domenu www.zdravasredina. PrintScreen

Spisak nabavki FUCZ-a otvorio je Pandorinu kutiju, iz koje su proizašli očiti talovi i namještaljke poslova "glasnogovornika borbe protiv nabavki" Elmedina Konakovića i njegovog društva u liku i djelu bliskog saradnika Ramiza Turulje.

Uzimajući u obzir ovu činjenicu, postaje jasno zašto u TV emisijama Konaković nepristojno galami i skreće temu na malu nabavku maski ili nabavku respiratora, te zašto je insistirao u Domu naroda Parlamenta FBiH da se formira komisija za istragu nabavki FUCZ-a u kojoj je, zamislite, on član. Njegov kredibilitet je ovim dokumentima uništen.  

Istraživački tim „Dnevnog avaza“ nastavlja raditi na otkrivanju zakulisnih i nezakonitih unosnih poslova povezanih političkih i privrednih organizacija.


Poslovi s MUP-om KS i Katicom

Konakovićev dobar stranački biznis nastavio se i preko MUP-a KS, na čelu kojeg je u trenutku potpisa ugovora s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. bio Admir Katica, kadar Naroda i pravde. MUP KS je samo 12 dana prije smjene Vlade KS dao posao firmi ''IDS - Zdrava sredina'' u iznosu okvirnog sporazuma od 6.018,48 KM.

Ugovori s KJKP ''Tržnice-pijace''

KJKP ''Tržnice-pijace'' d.o.o. Sarajevo su s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' potpisale nabavku 14. maja 2019. na iznos od 5.340 KM, dok je JU Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' ima ugovor s firmom ''IDS - Zdrava sredina'' d.o.o. za dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju u iznosu od 14.201 KM bez PDV-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.