IZVJEŠTAJI

Pehar: Imamo stalni pad broja oboljelih

Pojasnio je da je najviše zaraženih u HNK s 261 pozitivnim te ZDK sa 238

Pehar: ZZO nema ništa s nabavkom respiratora. Fena

Piše: A. J. / Avaz.ba

12.5.2020

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 706 osoba, od čega je jedan pozitivan na koronavirus, a riječ je u muškarcu koji se vrtaio iz Finske. Potvrdio je to Davor Pehar iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

- Ovaj podatak govori da mjere daju efekte. U FBiH je testirano ukupno 24.015 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 994 osobe - kazao je Pehar.

Najavio je da će danas održati sjednicu na kojoj će biti razmatrano dodatno ublažavanje mjera.

- Od 24.015 analiziranih uzoraka u FBiH kod 994 osobe je potvrđena zaraza - kazao je.

Pojasnio je da je najviše zaraženih u HNK s 261 pozitivnim te ZDK sa 238.

- Par zadnjih dana nemamo pozitivnih slučajeva iz ZDK što znači da su žarišta u dobroj mjeri stavljena pod kontrolu. Od aktivnih pacijenata 34 je na bolničkom liječenju od kojih je jedan na respiratoru. Kontitnuirano bilježimo porast broja onih koji su ozdravili. Broj oporavljenih je 691, a aktivnih imamo 267 pacijenata. U protekla 24 sata imali smo i jedan smrni slučaj u Hercegovini. Umro je nulti pacijent iz Livna koji je dugo bio na liječenju. Tako da imamo ukupno 36 potvrđenih smrtnih ishoda u FBiH - rekao je Pehar.

Dodao je da epidemiološka situacija govori da mjere daju dobre rezultate, ali da je potrebno nastaviti s odgovornim ponašanjem.

Na pitanje o nabavkama respiratora, Pehar je kazao da ZZO FBiH nije učestvovao, ni u jednom segmentu, u ugovaranju nabavke respiratora.

- Vrijeme je da kolege u Tužilaštvu nastave raditi svoj posao - dodao je Pehar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.