SAZNAJEMO

SIPA čeka dokumente Vlade FBiH o nabavci respiratora

Agencija tražila su da im se dostavi dokumentacija o postupku nabavke

SIPA radi na istrazi o nabavci 100 spornih respiratora. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

13.5.2020

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na istrazi o nabavci 100 spornih respiratora iz Kine u BiH i dalje čeka određene dokumente iz Vlade Federacije, saznaje "Avaz". 

Prema informacijama "Avaza" pripadnici ove agencije tražili su da im se dostavi dokumentacija kako je Vlada FBiH provela postupak nabavke respiratora.

Iako je za to bio zadužena Federalna uprava civilne zaštite, Vlada je morala zbog pandemije koronavirusa donijeti odluku o nabavci. O svemu, iako su ranije tvrdili drugačije, upoznat je u detalje ured premijera Fadila Novalića. Nijedna odluka ne može se donijeti a da Vlada za nju ne da saglasnost pogotovo sto je riječ o nabavci većoj od 10 miliona KM.


Slijedeći korak Tužilaštva je da ispita aktere Hodžića i Fahrudina Solaka. Avaz

Sada je sporno ko je uradio i specifikaciju traženih respiratora za koje je vještak utvrdio da su beskorisni u bolnicama. Osim toga, mora se utvrditi kako su u ugovoru s "Srebrenom malinom", u vlasništvu TV voditelja traženi jedni, a isporučeni drugi respiratori.  

Pitanje je ko i zašto krije koliko se firmi ponudilo FUCZ da kupi respiratore, pod kojim uslovima, ko je o njima odlučio i kako je izabrana firma koja se bavi proizvodnjom malina. Slijedeći korak Tužilaštva je da ispita aktere Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka. No, prema svemu sudeći iskaz će morati dati i pojedini predstavnici Vlade koji su morali sve znati o nabavci. 

Prema saznanjima "Avaza" 20 preostalih respiratora trebalo bi stići 15.maja na Sarajevski aerodrom. No, sada je upitno kako će Hodžić s obzirom na blokadu računa platiti PDV Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.