VLADA RS

Budžet RS rebalansom povećan za 188 miliona KM

Entitetska vlada odobrila je 400.000 KM Institutu za javno zdravstvo RS za nabavku respiratora

Iz Vlade smatraju da su stvoreni preduvjeti za ukidanje vanrednog stanja. Vlada RS

Avaz.ba / Fena

14.5.2020

Vlada Republika Srpske (RS) na sjednici u Banjoj Luci utvrdila je Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, po hitnom postupku, u kojem je ukupan okvir budžeta za 2020. godinu proširen za 188 miliona i iznosi tri milijarde 613 miliona KM.

Razlog za donošenje rebalansa budžeta RS za 2020. godinu, po hitnom postupku, proizlazi iz novonastale situacije, izazvane širenjem virusa korona, a koja je dovela do promjene u strukturi i visini budžetskih sredstava i budžetskih izdataka.

Također, došlo je do promjene prioriteta koji se finansiraju iz budžetskih sredstava, s akcentom na izmirenje povećanih potreba za zaštitu života i zdravlja ljudi u uslovima pandemije, te finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, saopćeno je iz Vlade RS.

Iz Vlade smatraju da su stvoreni preduvjeti za ukidanje vanrednog stanja te su Narodnoj skupštini uputili Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Tvrdi da je epidemiološka situacija, zbog koje je uvedeno vanredno stanje, stavljena pod kontrolu.

- Prema dnevnom pokazatelju omjer broja testiranih i broja osoba s pozitivnim rezultatom testiranja je stabilan. Nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u RS. Bilježi se linearan rast broja zaraženih i smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno, uz primjenu zaštitnih mjera, vraćati u redovne tokove života – navedeno je u sopćenju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.



Odobreno je i 4.000.000 KM Institutu za javno zdravstvo za nabavku medicinske opreme. Vlada RS

To podrazumijeva, kako se dodaje, vraćanje ranijim aktivnostima, s pridržavanjem mjera fizičke distance i intenzivnim provođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad provođenjem zakona i drugih akata.

Entitetska vlada odobrila je 400.000 KM Institutu za javno zdravstvo RS za nabavku aparata za mehaničku ventilaciju (respiratora), kao i 3.989.700 KM za nabavku 1.000.000 zaštitnih odijela i 30.000 zaštitnih maski s ciljem sprečavanja i suzbijanja virusa korona.

Odobreno je i 4.000.000 KM Institutu za javno zdravstvo za nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja i suzbijanja pojave virusa korona (COVID-19) u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.