OBILJEŽAVANJA

Mile Dubajić je kriv zbog pogibije ljudi

Građani su spašeni, a da nisu, dogodilo bi se isto ono što je se dogodilo Srebrenici ili Višegradu, rekao Imamović

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

15.5.2020

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti ispred spomenika u naselju Brčanska Malta i u spomen-komplesu Slana Banja obilježen je 15. maj, dan kada je 1992. godine Tuzla odbranjena od velikosrpskog agresora. Upravo o tome je govorio gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je retrospektivno pobrojao kako je formiran vojska koja je stavljena pod komandu zločinca Ratka Mladića.

- Treba da se zna i da se uvijek ponavlja. Srbija i Crna Gora su 28. aprila 1992. godine donijeli Ustav Jugoslavije i tim ustavom, koji se odnosi na Srbiju i Crnu Goru, osnivaju Vojsku Jugoslavije. Tim činom 28. aprila nema više Jugoslovenske narodne armije (JNA). Vojska Jugoslavije je jedina legitimna vojna sila na prostorima Srbije i Crne Gore, ali ne i na nekoj drugoj teritoriji. Ratni zločinac Radovan Karadžić, suprotno Ustavu BiH, 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci formira Vojsku srpskog naroda i stavlja je pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića. Ta je vojska tada u kasarni od 12. maja, pa i uoči 15. maja 1992. godine. Ta vojska treba da napusti kasarnu – ističe Imamović.

U kasarni je komandat bio potpukovnik Mile Dubajić, koji je na kamione sa minsko-eksplozivnim sredstvima postavio vojnike. Vojnici iz kolone pucaju, ranjavaju 19 policajaca, koji onda na vatru odgovaraju vatrom.

- Pripadnici MUP-a RBiH, Stanice javne bezbjednosti Tuzla, su postupili u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom BiH i postupili u nužnoj odbrani da odbiju napad. Tada se dogodila najveća bitka za odbranu Tuzle. Građani su spašeni, a da nisu spašeni šta bi se dogodilo? To je bila vojska pod komandom  ratnog zločinca Ratka Mladića, dogodilo bi se isto ono što je se dogodilo Srebrenici ili Višegradu. Mi moramo vječito njegovati zahvalnost prema onima koji su odbranili grad, a to su policajci, građani Tuzle. Mile Dubajić je tu najodgovorniji. On je predvodio tu paravojsku – kaže Imamović.

Predsjednik ODB-a Tuzla Mirza Ahmić kaže kako su on i njegovi saborci ponosni na 15. maj.

- Zna se da smo uspjeli odbraniti Tuzlu od agresora, odbraniti živote nedužnih građana, jer im je bila namijenjena sudbina kao građanima Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Prijedoru... - kaže Mirza Ahmić.

Nedavno je ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić skinut sa crvene potjernice INTERPOL-a. O tome kaže:

- Naša priča, naša borba te 1992. godine i sve do današnjeg dana bila je dugotrajna, mukotrpna, ali na kraju je rezultirala istinom. Meni bi bilo drago ukoliko bi ta istina došla do one druge strane i da počnemo razgovarati o činjenicama. Neka se otvori proces 15. maja protiv Mileta Dubajića kao organizatora izvlačenja tih jedinica koji nije postupio po pravilima i koji je sam na suđenju Iliji Jurišiću izjavio da je on kriv - kaže Selim Bešlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.