AFERE

Kako je ponuda „Srebrene maline“ došla do Novalića

Iako su Ganibegović i Kalajdžić saslušani kao svjedoci, to bi se moglo promijeniti

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

16.5.2020

Ganibegović i Kalajdžić: Prvi saradnici premijera Federacije. Avaz

Hasan Ganibegović, šef Ureda premijera FBiH Fadila Novalića, i Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade, saslušani su u Tužilaštvu BiH. Osim njih, saslušano je još nekoliko osoba, što iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), što iz Vlade.


Oduzeti snimci

Izjave tužiocima dali su u okviru istrage o aferi "Respiratori'' i nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH za koje je utvrđeno, iako su plaćeni 10,5 miliona KM, da su neupotrebljivi.

Respirator je, inače, bez tendera od firme „Srebrena malina“, vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića, kupio FUCZ s Fahrudinom Solakom na čelu.

Ganibegović je, kako saznajemo, saslušan jučer, a Kalajdžić i jučer i prekjučer. Ova informacija potvrđena nam je iz više izvora iz Vlade FBiH.

Njima je, prema naredbi Suda, SIPA jučer oduzela i mobitele. Iz Vlade su oduzeti svi dokumenti vezani za ovu nabavku, snimke videonadzora.

Respiratori u Federalnoj upravi civilne zaštite. Avaz

Ključni akter

Tužioca zanima kako je ponuda „Srebrene maline“ došla prvo u Ured premijera, a zatim u Federalnu upravu civilne zaštite.

Od daljnjeg saslušanja i same istrage će sada zavisiti koji će status dobiti Ganibegović i Kalajdžić. Iako su saslušani kao svjedoci, to bi se moglo promijeniti. Pogotovo što je ostalo da se vidi ko je i kada dolazio kod Ganibegovića. Svi oduzeti videomaterijali poslani su na vještačenje.

Ganibegović bi mogao biti ključni akter ove afere. On je nedavno uslikan s Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom na Ilidži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.