SARAJEVO

CIK: Sve izvjesnije pomjeranje lokalnih izbora

Volio bih da je ovo posljednja odluka kojom se pomjeraju izbora, rekao Šantić

CIKBiH: odgoda izbora ne smije biti neograničena. Mreže

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

20.5.2020

Završena je sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), na kojem su razmatrani problemi u provedbi lokalnih izbora 2020. godine, koji su raspisani za 4. oktobra ove godine.  

CIKBiH je ranije ukazivao na probleme nastale zbog činjenice da još nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Irena Hadžiabdić kazala da odgoda izbora ne smije biti neograničena, te da uputstvo CIK-a treba prilagoditi datumu prilagođenih izbora. U najcrnjem scenariju, da sredstva ne budu osigurana, izbori će, rekla je, biti ugroženi, ali CIKBiH neće biti odgovoran.

- Ako sredstva ne budu osigurana, mi ćemo biti u stanju samo pripremiti ono što smo uradili zahvaljujući sredstvima iz privremenog finansiranja. Nećemo imati privremene biračke spiskove niti ćemo moći potpisati ugovore s dobavljačima - rekla je, između ostalog, Hadžiabdić.

Ahmet Šantić kazao je da je sada evidentno da će termin izbora morati biti pomjeren.

- Volio bih da je ovo posljednja odluka kojom se pomjeraju izbora, mada ako se ovako nastavi ne isključujem mogućnost treće odluke, ali ne želim od nje – rekao je Šantić.

Stjepan Mikić istakao je da je jedino rješenje finansijska nezavisnost Centralne izborne komisije i da se nikada više ne dogodi slična situacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.