PARLAMENT BIH

Izmjene u Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima

Traži se od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da sazove Mješovitu komisiju s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu Misu za Blajburg

U toku je pauza. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

20.5.2020

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u toku je pauza. Razmatra se Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Tekst Prijedloga je izmijenjen, a s obzirom na to da se prvobitni odnosi i na preispitivanje odlaganja mise za Blajburg.

Izmjenjeni tekst rezolucije glasi

Predstavnički dom Parlamentame skupštine BiH

1. Traži od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da sazove Mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između svete stolice i Bosne i Hercegovine s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu Misu za Blajburg.

2. Traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih dogadaja vezanih za Blajburg na teritoriji BiH, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od strane sabora Republike Hrvatske i najave istih od strane predsjednika sabora.

3. Izražava saučešče svim potomcima žrtava ustaškog režima.

Nikola Lovrinović (HDZ) je rekao da ne vidi utemeljeljenje da se za vrijeme rasprave mijenja tekst. Zatražio je da se Kolegij u proširenom sastavu sastane i izmjeni naziv tačke dnevnog reda koji bi mogao glasiti da se raspravlja o poštivanju žrtava totalitarnih režima pa je zatražio pauzu.

Arnaut je rekao da je riječ o amandmanu, a ne o novoj tački dnevnog reda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.