AKTUELNO Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH

Lovrinović uputio otvoreno pismo EU dužnosnicima

Fena
23.05.2020 17:49

Nikola Lovrinović

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović uputio je otvoreno pismo EU dužnosnicima u kojem ističe kako Evropska javnost i institucije Evropske unije moraju biti upoznati sa stvarnim stanjem i činjenicama koje se događaju u BiH.

- Zaštita i promoviranje temeljnih ljudskih prava i slobode ugrađena je u Evropsku uniju, predstavlja bit njenog postojanja i jedistven je primjer uvažavanja različitih identiteta i kultura na evropskom prostoru. Zajedničkim snagama napravljen je civilizacijski iskorak ugrađen u temelje moderne Evrope. Rezolucija novog saziva Evropskog parlamenta o 80. obljetnici početka Drugog svjetskog rata, uz Rezoluciju o evropskoj savjesti i totalitarizmu, jasno ističu opredijeljenost evropske obitelji i promišljanju naše zajedničke budućnosti. Osobito želimo istaknuti ulogu radne skupine Evropske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog koji daju neizmjeran doprinos Bosni i Hercegovini prepoznajući upravo različitosti koje čine ovu zemlju. Vaši napori koje ulažete predstavljaju neizmjeran doprinos u svim izazovima pred kojima se Bosna i Hercegovina nalazi - piše Lovrinović.

On u pismu podsjeća kako je "kroz cijelu svoju povijest, Bosna i Hercegovina bila dodir više različitih kultura, religija i jezika, svojevrstan spoj Zapada i Istoka".

  • Nikola Lovrinović
    Nikola Lovrinović Foto: Arhiv

Nažalost, ističe Lovrinović, "to bogatstvo različitosti već duže vrijeme nailazi na testove koje u sebi sadrže elemente otvorene diskriminacije, kulturne netrepeljivosti i religijske netolerancije".

- Kultura sjećanja, koja je ugrađena u sve Rezolucije Ebropskog parlamenta, na najgrublji način dovedena je u pitanje posljednjim medijskim napadima i otvorenim prijetnjama Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini i uzoritom kardinalu Vinku Puljiću - napominje on u pismu.

- Obljetnica Bleiburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti - dodaje se u pismu, "pretvorila se u pokušaj segregacije i neskrivenog prijezira prema katolicima u Bosni i Hercegovini".

- Strašni komunistički zločini počinjeni prije 75 godina otvoreno se veličaju sa simbolima i obilježjima koje su te zločine i počinili. Prizori koji su se događali u vrijeme održavanja svete mise u Sarajevu podsjećaju na mračna vremena totalitarnih sustava koje je Evropa davno pobijedila. S razlogom se brinemo da takva huškanja i veličanja totalitarnih sustava i opravdavanje zločina neće prestati i da u svojoj instanci imaju opasne namjere koje je Evropa odavno jasno i nedvosmisleno osudila - navodi Lovrinovic u pismu.

- Evropska javnost kao i institucije Evropske unije", smatra, "moraju biti upoznati sa stvarnim stanjem i činjenicama koje se događaju u BiH".

"Otvorene prijetnje i napadi postali su sastavni dio opasnih i otvorenih namjera ukidanja vjerskih prava i sloboda, u ovome slučaju katolicima u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim snagama moramo se suočiti sa strašnim prizorima kojima smo nedavno svjedočili u Sarajevu i osuditi takve pojave. Otvoreno društvo, društvo tolerancije i uvažavanja moraju biti imperativ europske Bosne i Hercegovine, buduće punopravne članice Europske unije", zaključuje Lovrinović u otvorenom pismu EU dužnosnicima, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Komentari

NA VRH