SARAJEVO Ministar saobraćaja KS naredne sedmice će održati sastanak s Upravom preduzeća i Sindikatom

Kalem: Moramo riješiti problem nedostatka vozača u GRAS-u

Vlada je donijela odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca

A. J. / Avaz.ba
27.05.2020 21:17

Naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima

Foto: Arhiv

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa Upravom i Sindikatom komunalne privrede KJKP GRAS, radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača, kao i uvođenja većeg broja vozila u saobraćaj ovog preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom  epidemološkom situacijom koja to omogućava.

Prema riječima Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po prijemu zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca, uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne  procedure.

  • Kalem: Pridržavati se mjera distance u vozilima
    Kalem: Pridržavati se mjera distance u vozilima Foto: Arhiv

- Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati sa predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom - istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima sa detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo se i na problem gužvi u javnom  gradskom  prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom  je u periodu od 06.30 do 9 sati, kao i od 15 do 17 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Tagovi

Adi Kalem GRAS

Komentari

NA VRH