NA LICU MJESTA U Tešnju veliki skok broja zaraženih

Život ne smije stati, ali koronavirus nije nestao

Općoj bolnici doniran RTG aparat

E. Trako / Avaz.ba
29.05.2020 22:15

Tešanj je grad s najviše zaraženih koronavirusom u posljednjih nekoliko dana. Jučer je koronavirus potvrđen kod 19, a prekjučer kod 14 osoba. Veliki broj zaraženih pripisuje se klasteru u preduzeću "Koža-komerc".  

 

Pravo vrijeme

Reporter "Avaza" bio je jučer u Tešnju. Ulice su puste. Skok broja novooboljelih dolazi u vrijeme kada se u ostatku države i regiona ukidaju restriktivne mjere. 

Iako je ranije pokrenuta procedura nabavke mobilnog rendgen aparata, on dolazi u pravo vrijeme. Jučer ga je Općoj bolnici uručila delegacija Vlade ZDK, s premijerom Mirzom Ganićem na čelu.

Načelnik Suad Huskić kaže da mu se čini da su dobili preveliku medijsku pažnju zbog ovog klastera.  

- S koronavirusom morat ćemo naučiti živjeti. Restrikcije nisu popularne. Privreda ne smije trpjeti. Ljudi ne mogu biti zatvoreni u kućama. Ova naša situacija može biti škola ostalima da se mora voditi računa o preporukama - kazao je jučer Huskić za "Avaz". 

Dodaje da su promptno poduzete sve mjere, identificiran je klaster, a sve osobe su u samoizolaciji. I radnici i oni koji su bili s njima u bliskom kontaktu. 

Većina građana na ulici nosi zaštitu. Neke radnje još su zatvorene. Poput one legendarnog i nadaleko poznatog brice Hodžića u centru stare tešanjske čaršije.

Na trafikama najtraženija roba su upravo zaštitne maske. Koštaju 80 feninga.

- Ništa drugo i ne prodajem - kaže Velida Zukić, prodavačica na trafici.

Situacija nije bezazlena, smatra Dženan Bešlagić.  

- Ali uz poštovanje mjera i uputa nema mjesta panici. Ja masku ne nosim samo u kući. Ako su kazali da treba da se nosi, onda ne znam zašto se pravimo heroji - dodaje Bešlagić.

Situacija ispred Opće bolnice u Tešnju u vrijeme naše posjete bila je pomalo haotična. Pacijenti koji boluju od drugih oboljenja ne kriju strah.

- Doveo sam suprugu na kontrolu. Sad bi samo trebalo još da se zarazi koronom - kaže nam ispred bolnice Smail iz Jelaha.

Konobar s vizirom

Ni u restoranima ništa nije kao prije. Konobar Benjamin Halilović objašnjava nam pravila. Nema ulaska u restoran bez dezinfekcije ruku.  

- Dok radimo, nosimo maske i vizire. Plaćanje je van objekta - pojašnjava Halilović.

Na tešanjskoj tvrđavi jučer nije bilo nikoga.  

Vrijedna pomoć

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo kazao je da mobilni RTG aparat koji je jučer dostavljen bolnici olakšava dijagnostiku i liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. 

- Ovo je vrijedna pomoć - rekao je Škiljo.  

Komentari

NA VRH