ANALIZA

Hapšenje Novalića i „bošnjačka odbrana“

SDA je upala u opasnu matricu znanog prekrivanja kriminala i zločina populističkim plaštom navodne ugroženosti cijelog naroda. Tu priču smo dosada redovito slušali sa srpske i hrvatske strane

Novalić: I u njegovom je najboljem interesu da na sudu dokaže nevinost. Avaz

Piše: Fadil MANDAL/Avaz.ba

30.5.2020

Dan nakon hapšenja Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, sa položaja koje drži SDA ispaljena je teška politička artiljerijska vatra prema Tužilaštvu BiH.

Da li je, doista, privođenjem Novalića, Tužilaštvo BiH „udarilo na sve Bošnjake“, kako tvrde predsjednik SDA Bakir Izetbegović i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović; „izvelo državni udar“, kako upozorava SDA; „javno ponizilo patriote ove zemlje“, kako u svom saopćenju negoduju boračke organizacije veterana Armije RBiH?

Na kraju, treba li se glavna tužiteljica Gordana Tadić zbog svega što je uradila „sramiti“, kako u svom postu na društvenim mrežama ultimativno zahtjeva bivši reis Mustafa ef. Cerić?

Ili, da prefolmuliramo pitanje: Može li u ovoj zemlji iko od visokih partijskih i državnih funkcionera odgovarati za kriminal i korupciju, ili ratne zločine i genocid, a da se pritom ne sakriva pod teško probojnim plaštom navodne nacionalne ugroženosti?


Nakaradni pogled na ulogu sudova

Dosada smo takvu vrstu lažnog alibija, čak i za na međunarodnim sudovima presuđene zločince, poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Darija Kordića ili Jadranka Prlića, redovito nalazili u izjavama i saopćenjima srpskih i hrvatskih političkih prvaka u BiH.

Danas, nažalost, svjedočimo da u zamku takvog nakaradnog pogleda na ulogu sudova i tužilaštava u demokratskim društvima upada i sama SDA.

Mada svi, manje – više, priznaju da je sporna nabavka 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM školski primjer korupcije i kriminala, a krivicu Fikreta Hodžića, direktora „Srebrene maline“, i Fahrudina Solaka, suspendiranog čelnika Federalne uprave civilne zaštite, gotovo niko i ne dovodi u pitanje, Novalićevo privođenje je očito potez koji pali alarme za uzbunu u najvećoj bošnjačkoj stranci.

Zašto je to tako, može se samo nagađati.


Svi, manje – više, priznaju da je sporna nabavka 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM školski primjer korupcije i kriminala. Avaz

Opozicija tvrdi da se u SDA plaše neizvjesnosti u kojim će sve pravcima i rukavcima završiti tužilačka istraga i eventualno sudsko procesuiranje Novalića, Solaka i Hodžića. 

Tražili hitnu i efikasnu istragu

S druge strane, sam Novalić, ali i Izetbegović i Džaferović, sve do njegovog hapšenja, javno su zahtjevali hitnu i efikasnu istragu Tužilaštva, što, makar deklarativno, sugerira njihovu neumješanost i interes da se lopovluk u aferi „Respiratori“ rasčisti do kraja i bez podjele na unaprijed prežaljene „stranačke kurbane“ i unaprijed zaštićene „dvorske plemiće“.


Kavazović i Radončić sa loptom na zemlji

Kroz šumu botovskih metaka „bošnjačkih odbrambenih snaga“ na društvenim mrežama, i zaglušujuću buku teške artiljerije SDA, ipak su se uspjela izdvojiti dva stava – reisa Huseina ef. Kavazovića i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Obojica su, nogometnim riječnikom kazano, spustili loptu na zemlju i pozvali da se poštuje načelo predpostavke nevinosti za sve osumnjičene u aferi „Respiratori“, da tužilaštvo i sudovi rade svoj posao u skladu sa zakonom i ovlastima, te da se ne vrši nedopušteni politički pritisak na njihov rad. Također, i Kavazović i Radončić su iskazali svoju ljudsku molbu i očekivanje da će premijer Novalić dobiti mogućnost da se brani sa slobode.


Šta može HDZ

Vijest o hapšenju premijera Novalića prati i jeftini spin o navodnoj namjeri HDZ-a i Dragana Čovića da preuzmu svu vlast u Federaciji BiH i kontrolu u Vladi FBiH.

Iako je sam Novalić putem svog advokata još jučer ujutro tražio od svoje zamjenice Jelke Milićević da preuzme kormilo Federalne vlade, ona to nije prihvatila, što znatno devalvira priču o apetitima HDZ-a.

Na praktičnoj ravni, bez politikantskih medijskih podmetanja, jasno je da HDZ ne može imati odlučujuću riječ u Vladi u kojoj od 16 ministara ima samo pet.

Sve „bojazni“ dežurnih dušebrižnika efektno je raspršio sam lider SBB-a Fahrudin Radončić, kazavši da koalicija SDA i SBB u Federalnoj vladi ostaje čvrsta i da ne postoji nikakva mogućnost da HDZ na bilo koji način umanji kapacitet i snagu bošnjačkog političkog faktora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.