SJEDNICE Nakon što je usvojena u Parlamentu BiH

Ovo je tekst Rezolucije o kojoj će danas raspravljati NSRS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da očekuje da NSRS odbaci kao neprihvatljivu ovu rezoluciju ustvrdivši da time ta rezolucija neće važiti, niti će imati podršku u RS

A. J. / Avaz.ba

Sjednica počinje u 11

Foto: Fena


U 11 sati danas je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem je dnevnom redu Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da očekuje da NSRS odbaci kao neprihvatljivu ovu rezoluciju ustvrdivši da time ta rezolucija neće važiti, niti će imati podršku u RS.

Podsjetio je i da Skupština zakazana s ciljem jačanja ranije donesene rezolucije u parlamentu RS u vezi s genocidom u Jasenovcu i nad Srbima.- Takvog određenja, koje smo donijeli prije nekoliko godina, nema u toj spornoj rezoluciji donesenoj na nivou BiH. Tom rezolucijom se skrnavi položaj i omalovažava stradanje Srba, favorizuje stradanje drugih, te se sa Srbima izjednačavaju oni koji su bili na zločinačkoj strani - ustvrdio je on.

U obrazloženju zahtjeva za sazivanje posebne sjednice navode da je "neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba".

S druge strane, predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je podrška ove stranke Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bila odlična stvar koju su učinili.

  • Dodik: Protivi se usvajanju

    Dodik: Protivi se usvajanju

    Foto: Arhiv


Donosimo tekst rezolucije usvojene u Parlamentu BiH:

"Sjećajući se miliona žrtava fašističkih režima,

Opredijeljeni da zaštitimo njihovo dostojanstvo,

Uzimajući u obzir da je značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine,

Rukovodeći se ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih naroda,

Posvećeni principima pravde, tolerancije i suživota, slobode misli, savjesti i vjere,

Odlučni da odbranimo civilizacijske vrijednosti antifašizma od historijskog revizionizma, Ponosni na antifašističku tradiciju građana Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih,

Opredijeljeni za institucionalno djelovanje u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine,

Potvrđujući činjenicu da je ustaški režim tzv. Nezavisne države Hrvatske univerzalno poznat po svom fašističkom karakteru,

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražava sljedeće stavove i daje sljedeće smjernice povodom održane mise za Blajburg:

1. Traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da sazovu Mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu misu za Bleiburg.

2. Traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Blajburg na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od strane Sabora Republike Hrvatske i njihove najave od predsjednika Sabora.

2.a. Osuđuje se predaja Jasenovačke građe koju je vlast u Republici Srpskoj otuđila i predala Republici Hrvatskoj, te je tako Republika Srpska i Bosna i Hercegovina ostala bez vrijedne historijske građe o zločinima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima u Bosni i Hercegovini.

3. Izražava saučešće svim potomcima žrtava ustaškog režima.

4. Ova rezolucija bit će dostavljena Evropskom parlamentu.

Ova rezolucija stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u "Službenom glasniku BiH", stoji u rezoluciji.

NA VRH

Podijeli članak na