USTAVNOPRAVNA KOMISIJA

Nema podrške za gašenje Komisije za koncesije

Zgrada institucija BiH. Avaz

Avaz.ba / Srna

9.6.2020

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH nije dala pozitivno mišljenje za inicijativu poslanika u tom domu Nenada Nešića, kojom traži da Komisija za koncesije BiH prestane sa radom jer za 14 godina nije imala nijedan zahtjev iz svoje nadležnosti.

Za inicijativu su danas glasala dva člana Ustavnopravne komisije, četiri su bila protiv, dok su dva bila uzdržana.  Nešić je u inicijativi naveo da od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 120 dana Parlamentu BiH dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama BiH na način da sa radom prestaje Komisija za koncesije BiH. 

On je u objašnjenju naveo da je Komisija za koncesije BiH od 2005. do kraja 2019. godine potrošila 15.510.400 KM, te da za to vrijeme nije imala zahtjeva iz svoje nadležnosti, niti je bilo koncesionih projekata.



Bez podrške i amandamni na Ustav

Komisija nije dala pozitivno mišljenje ni za Prijedlog amandmana dva i tri na Ustav BiH, koji podrazumijeva sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, uvođenje vanrednih izbora u slučaju neformiranja vlasti, te elektronsko glasanje.

Član Komisije Zlatan Begić (DF) je umjesto predlagača poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dženana Đonlagića (DF), koji nije prisustvovao sjednici, pojasnio je da je intencija predlagača amandmana na Ustav BiH sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prva i reagovanje u slučaju neformiranja vlasti.

Član Komisije Nebojša Radmanović (SNSD) podsjetio je da ovaj prijedlog nije prošao na sjednici Predstvaničkog doma Parlamentrane skupštine BiH, te da niko od poslanika iz RS nije glasao za.

- Nema potrebe da sad raspravljamo o ovome ponovo, kad je već jednom odbijeno u Predstavničkom domu i ovo je potpuna promjena stanja onoga što sada imamo - objasnio je Radmanović.


Izmjene izbornog zakona

Komisija nije podržala ni usklađenost sa ustavnim i pravnim sistemom, te principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čije je predlagač, takođe, poslanik Dženan Đonlagić (DF).

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno da pet odsto ukupnog iznosa prikupljenog po osnovu akcize na duvanske prerađevine usmjeri namjenski prema Fondu solidarnosti Republike Srpske, FBiH i nadležnoj instituciju u Brčko distriktu, nije dobio pozitivno mišljenje Komisije. Članovi Komisije su ocijenili da Prijedlog ne ispunjava ustavnopravni osnov jer nedostaje mišljenje Vijeća ministara BiH koje je zatraženo.

Komisija nije prihvatila ni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, a Negativno mišljenje danas je dobio i Prijedlog zakona o mjeriteljstvu BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.