GRADAČAC

Proglašeno stanje prirodne nesreće na grad

Žalosno je pogledati uništene voćnjake i šljivike po kojima je područje Gradačca poznato u svijetu, kazao Dervišagić

Velike štete nakon nevremena. H. Čalić

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

9.6.2020

Danas u popodnevnim satima u Gradačcu su održane dvije sjednice Gradskog štaba civilne zaštite. Donesene su dvije odluke. Najprije je van snage stavljena Odluka o proglašenju prirodne nesreće na Covid-19.

Na području Gradačca je bila samo jedna osoba pozitivna na koronavirus, ali je i ona izliječena. I pored povoljne epidemiološke situacije, organima u JZU Dom zdravlja i Banja Ilidža, te svim građanima je sugerirano na oprez i poštivanje mjera.

Nakon velikog nevremena u nedjelju navečer, na voćnjacima, žitnim poljima i na povrću nastale su milionske štete, pa je Štab donio Odluku o prolašenju stanja prirodne nesreće na grad.


Uništeni voćnjaci. H. Čalić

 Građani kojima su grad, vjetar i kiša pričinili štetu, pozvani su da je prijave u Gradskoj upravi, nakon čega će komisije obići izaći na teren i preduzimati zakonom predviđene mjere pomoći.

- Morali smo donijeti ovu odluku, jer su nemjerljive štete koje nam je na trećini grada, u nekoliko naselja nanijelo neviđeno olujno nevrijeme. Žalosno je pogledati uništene voćnjake i šljivike po kojima je područje Gradačca poznato u svijetu. Ljudima je otišao trud uzalud - rekao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.