SARAJEVO

Bez rasprave o amandmanima na Ustav BiH

Kojović predložio zaključak kojim se Vijeće ministara obavezuje da u roku od sedam dana prebaci novac za održavanje izbora Centralnoj izbornoj komisiji BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

10.6.2020

Nakon duže pauze nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Zastupnik Dženan Đonlagić (DF) kao predlagač amandmana na Ustav BiH kazao je da je neprihvatljivo mišljenje članova Ustavnopravne komisije Preddtavničkog doma Parlamenta BiH.  

- Njima nije stalo ni do čega osim do stranačkih interesa. Oni su još jednom onemogućili građanima BiH da ne budu diskriminirani, a to je zaključio i Sud za ljudska prava u Strazburu. Naša intencija je bila da prilagodima Ustav tim presudama. Mi ćemo se nastaviti boriti da otklonimo diskriminaciju – kazao je Đonlagić.

Zastupnik Damir Arnaut (Naša stranka) predložio je brisanje anomalije koja postoji u Ustavu BiH. 

- Radi se o odredbi da naknada ne može biti smanjena za vrijeme trajanja mandata. U većini država u svijetu se navodi da ne mogu biti povećane naknade. Koronavirus pokazao da je vrijeme da se ova anomalija otkloni. Ne shvatljivo mi je da je Ustavnopravna komisija odbila da utvrdi da je naš prijedlog u skladu sa Ustavom BiH. Ne razumijem da neko može glasati protiv ovog. Nadam se da će njihovo negativno mišljenje biti odbačeno. Da budem jasan tražimo da se odbaci dio Ustava koji nam onemogućuje da smanjimo plate i naknade zastupnicima i ministrima – poručio je Arnaut.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

U nastavku sjednice bez rasprave su prošli mnogobrojni izvještaji o postizanju saglasnosti po brojnim tačkama koje nisu dobile podršku na prethodnim sjednicama ovog Doma. 

Među njima je i zahtjevu poslanika Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine usljed COVID-19 pandemije po hitnom postupku. Bez saglasnosti je prošao i prijedlog zaključka poslanika Nikole Lovrinovića povodom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. 

Zastupnici nisu raspravljali ni o Prijedlogu zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, ako ni o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.  

Bez saglasnosti nadležne parlamentarne komisije, ali i bez rasprave prošla je i poslanička inicijativa Damira Arnauta koja glasi: "Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podnosim poslaničku inicijativu za izmjene i dopune Pravilnika o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine“.

Saglasnost nadležne komisije nije dobila ni poslanička inicijativa Edite Đapo koja glasi: „U skladu s članom 8. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podnosim poslaničku inicijativu da se uspostavi mehanizam za razmjenu podataka iz elektronskih baza matičnih registara Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH u kojima se vode lični podaci građana, s ciljem bržeg i efikasnijeg pribavljanja lične dokumentacije, odnosno da se omogući građanima da u svojim općinama mogu dobiti izvode iz matičnih registara, kao i sva potrebna uvjerenja“.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Pred kraj sjednice zastupnik Predrag Kojović predložio je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od sedam dana prebaci novac za održavanje izbora Centralnoj izbornoj komisiji BiH. I ovaj zaključak prošao je bez rasprave, a predlagač je ovom prilikom kazao da još uvijek nema naznaka da će budžet BiH biti usvojen nakon što je vraćen s Predsjedništva BiH na doradu.

- Zahtjev je pravno utemeljen, ne možemo se više osloniti na obećanja. A glasanjem vidjet ćemo kome je stalo da se održe izbori, a kome ne – poručio je Kojović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.