REAKCIJA

Prašović: Izvještaj iz SAD-a je kraj Konakovićeve karijere

Bošnjaci, koji nikada neće zaboraviti podršku SAD-a u očuvanju Bosne i Hercegovine i zaustavljanju genocida, sigurno više neće ići za čovjekom koji je u srcu antifašističke BiH osobno veličao ustaštvo i nacizam

Avaz.ba

12.6.2020

Prašović-Gadžo: Kraj ozbiljne političke karijere. Avaz

Generalni sekretar SBB-a i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo reagirala je na svom Facebook profilu povodom izvještaja Stejt departmenta o međunarodnim i religijskim slobodama za 2019. godinu.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Stejt department je jučer objavio Izvještaj o međunarodnim i religijskim slobodama za 2019. godinu.  U izvještaju se veoma negativno citira i tadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Dino Konaković (šef stranke Narod i pravda) da je u jednom intervjuu kazao “kako mu ne smeta to što se jedna lokalna osnovna škola zove po antisemitu i ustaši iz Drugog svjetskog rata koji je glorificirao Hitlera”. 

Stav šefa Naroda i pravde (političke stranke lokalnog karaktera) u Izvještaju Stejt departmenta, posljedično znači mnogo toga, no ponajviše kraj ozbiljne političke karijere.

Sa stavom kojim brani i opravdava antisemita koji glorificira Hitlera, a što dokumentuje Izvještaj SAD, Konaković je pokazao i da ne može biti nikakav liberalni vođa opozicije u KS, niti igdje. Ta priča je ovim dokumentom pala i neslavno završila. Radikalizam je kod Konakovića prosto bio jači. Tužno mi je što Dino Konaković zapravo ne razumije da je ovakvim stavovima najviše štete donio Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

No, službeni izvještaj Stejt departmenta je praktično odsvirao kraj za Konakovića i njegovu politiku.

Bošnjaci, koji nikada neće zaboraviti podršku SAD-a u očuvanju Bosne i Hercegovine i zaustavljanju genocida, sigurno više neće ići za čovjekom koji je u srcu antifašističke BiH osobno veličao ustaštvo i nacizam - navela je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.