SLAVNI BH. REDITELJ ZA "AVAZ"

Dino Mustafić: Ne znam zašto Kojović šuti

Oni koji su bili suzdržani, čvrsto se drže nacionalističkih pozicija koje vješto prikrivaju politički korektnim govorom i programima, kaže Mustafić

Mustafić: Moja pozicija kao građanina vrlo je jasna. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

19.6.2020

Ne može se šetati antifašističkim komemorativnim skupom u subotu, a već u nedjelju biti ravnodušan prema zločincima i ustaškim kolaboracionistima, po kojima su nazvane pojedine ulice i škole u Sarajevu, kazao je za „Avaz“ jedan od osnivača Naše stranke, slavni bh. reditelj Dino Mustafić.  

Ishod glasanja

Dodao je da je antifašizam civilizacijska vrijednost i nije ideološko pitanje te da ishod glasanja po ovom pitanju u Skupštini KS za njega nije iznenađenje.

- Oni koji su bili suzdržani, čvrsto se drže nacionalističkih pozicija koje vješto prikrivaju politički korektnim govorom i programima. Vjerujem da je ovo pokazalo svima koji sanjaju da mogu praviti ideološki inkompatibilne, neprirodne koalicije, da tu ne može biti političkog pregovaranja - naglasio je Mustafić.

Govoreći o šutnji predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića i koalicije koju njegova stranka ima sa SDP-om, ali i s NiP-om, Mustafić kaže kako ne može komentirati političke koncepte i dogovore stranaka čiji nije član.

- Ne znam razloge za šutnju, ali želim istaći da je moja pozicija kao građanina vrlo jasna. Mogu da razumijem određene kombinacije na lokalnim nivoima gdje se stranke udružuju kada je u pitanju osvajanje načelničkih mandata. Ali sigurno ne mogu podržati, a još manje razumjeti neprincipijelnost i nekonzistentnost po ovim pitanjima koja me direktno određuju kao glasača - istakao je Mustafić.

Autentičan izraz

Mustafić navodi kako je Naša stranka ipak politička opcija koja je do sada najmanje kompromitirana.

- Naša stranka se čvrsto drži antifašističkih pozicija i to što su glasali zajedno sa SDP-om mi se čini autentičnim izrazom Bh. bloka, dok Narod i pravda, kao ni SDA, nikad nisu bili dio lijevih ili liberalnih politika - potcrtao je Mustafić.

On kaže da se u BiH ovom pitanju pristupa politikantski.

- Ovdje se radi o ozbiljnim univerzalnim vrijednostima koje se u BiH narušavaju iz dana u dan. Svjedočimo ozbiljnoj rehabilitaciji zločinaca iz Drugog svjetskog rata na području BiH i njihovih pobornika koji djeluju aktivno kroz udruženja ili paraorganizacione forme poput klubova navijača koji skoro pa na svakodnevnom nivou pišu uvredljive grafite, a mi kao društvo ostajemo gluhi - zaključio je Mustafić.

Nisu isto Busuladžić i Luburić

- Ne smijemo biti licemjerni po pitanju antifašizma, ne možemo uvijek vidjeti fašizam kod drugih. Ne možemo glumiti i pretvarati se kad neko ukaže na pojedince ili formacije koje su pripadale kvislinškim ili okupatorskim jedinicama da se to ne tiče Bošnjaka. Mislim da se neke teme, kao što je ustaška prošlost unutar jedne etničke zajednice, trebaju otvoriti. Naravno da nije isto ime Mustafe Busuladžića s krvnicima kakvi su Jure Francetić ili Vjekoslav Luburić, ali ne trebaju ni jedni ni drugi imati svoje ulice u Sarajevu - poručio je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.