MINISTAR ZDRAVLJA RS

Šeranić: Odgovornošću i brigom o sebi štitimo naše najbliže

Apelujem na građane da se pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera, kaže Šeranić

Šeranić: Virus i dalje cirkuliše u zajednici. Arhiv

Piše: D. B. / Avaz.ba

19.6.2020

Porast broja zaraženih koronavirusom, koji je uočen posljednih dana, rezultat je pojave lokalnih epidemija, kazao je za "Dnevni avaz" Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.  

- U proteklom periodu sam na neki način i najavio da će doći do "džepova" u epidemiji, dakle više zaraženih osoba na određenom području. Jednostavno, virus i dalje cirkuliše u zajednici, tako da je bilo i očekivano da će doći do ove pojave. Bitno je da nema porasta broja oboljelih u bolnicama, i pored povećanog boja zaraženih - istakao je Šeranić.



Šeranić: Bitno je da nema porasta broja oboljelih u bolnicama. Arhiv

Mjere koje su trenutno na snazi trajat će do 22. juna, nakon čega će uslijediti nove procjene o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

- Apelujem na građane da se pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite koje se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance, pranje ruku te dezinfekciju prostora. Moramo biti svjesni da odgovornošću i brigom o sebi štitimo naše najbliže - poručio je Šeranić.  

Naveo je kako je trenutno najvažnije sprečavanje mogućnosti širenja virusa u privrednim društvima, kolektivima i ustanovam za smještaj starijih osoba te u zdravstvenim ustanovama.

- Trebamo biti oprezni u davanju procjena kada je riječ o novom koronavirusu. Dinamika njegovog širenja u značajnoj mjeri će zavisiti od kolektivne svijesti, ponašanja pojedinca i poštivanja postojećih mjera - zaključio je Šeranić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.