STAVOVI

Radončić upozorio na opasnost: Bošnjaci ne treba da imaju radikale i svog Šešelja

Konaković je gore opisan nego da je na crnoj listi

Radončić: Upozorio na opasne tendencije. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

22.6.2020

Intervju koji je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH, dao Senadu Hadžifejzoviću, uredniku Centralnog dnevnika na Face televiziji, izazvao je veliku pažnju javnosti. 

Radončić je govorio o svim značajnim, aktuelnim političkim temama, a posebno je značajno njegovo strateško pojašnjenje opasne uloge Elmedina Konakovića (NiP), koja je potcrtana i u izvještaju američkog Stejt departmenta. On je rekao da Konaković, kao lider opozicije u jednom kantonu, nema personalno veliki značaj, ali da radikalna politika koju provodi može imati teške posljedice po Bošnjake.

Politička šteta

- Gospodin Konaković je bio neuspješan košarkaš, neuspješan direktor Košarkaškog kluba Bosna. Osam godina neuspješno je vodio Kanton. Čak 600.000 KM promašio u nekim privatnim investicijama. On ovdje kaže: „Ja da sam Bakir Izetbegović, ja bih iscipelario Novalića za 10,5 miliona KM.“ Neka on iscipelari samog sebe, jer sam ga ja zaustavio da ukrade 40 miliona KM na helikopteru koji vrijedi 10 miliona, pa još 10 miliona je trebalo da se da nekom divljem graditelju. Nemam ja problem s Dinom, mi smo ga smijenili. On je govorio i ovdje i svugdje „oni nemaju većinu“, mi smo ga s lakoćom smijenili - potcrtao je predsjednik SBB-a.

S Konakovićem, kako je rekao, postoji drugi, strateški problem, kada je njegova stranka u pitanju.

- Konaković je objavljen u izvještaju Stejt departmenta kao stranka i kao političar koji dva puta podržava ljude koji su bili nacisti. Tu mi imamo problem s Konakovićem. Pustite ovo privatno, to je smiješno za čovjeka mojih rezultata da se mjeri nešto s njime. Ja sam napravio ogromne tornjeve, ogromne stranke, najveći novinski sistem u historiji BiH i ja to ne primjećujem. Radi se o lideru opozicije ili šefu opozicije u jednom kantonu, takav je Kukić (Mirsad, op. a.) u drugom.

Ali, ako vi napravite stranku koja ide desno, a Bošnjacima ne treba radikalna stranka, jer vi, ako rehabilitirate jednog muslimana koji je bio u ustaškom pokretu i ako Stejt department sa svojom logistikom, u svom godišnjem izvještaju, kaže vaše ime kao političara u istoj rečenici s Adolfom Hitlerom, to je mnogo gore nego da vas stave na crnu listu - upozorio je Radončić. 

Radončić: Upozorio na opasne tendencije. Avaz

Predsjednik SBB-a je upozorio da to donosi direktnu političku štetu.

- Dalje, šta mi, Bošnjaci, postižemo ako mi počinjemo da branimo bilo koju vrstu nacizma? Pogledajte šta se događa u komšiluku, u Beogradu se pokušava izjednačiti Draža Mihailović s partizanima, u Hrvatskoj ustaše s partizanima. Bošnjaci nemaju pravo da imaju svog Šešelja jer mi time praktično omogućavamo, legaliziramo, da oni koji negiraju genocid, koji hoće četništvo, da budu politička opcija, to je veoma, veoma opasna teza za Bošnjake - rekao je Radončić.

Neka mu saliju stravu

Na pitanje ko je Šešelj, rekao je:  

- Pa vi, ako kažete da ste radikal, vi onda glumite Šešelja u bošnjačkom korpusu, mislim na Konakovića.  

Potom je istaknuo kako je antisemitizam apsolutno stran Bošnjacima kao narodu.

- Vi znate da sam ja bio prijatelj s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, on je meni rekao, ne samo meni nego mnogima, „nama su Jevreji pomogli i jevrejski lobi da sačuvamo BiH“. Što bismo mi sada okretali antisemitizmom jevrejski lobi protiv sebe? Bošnjaci nemaju mnogo prijatelja u svijetu. Također, Konakoviću smeta LGBT populacija. Nisam homoseksualac, ali, ako hoćete Evropsku uniju i ako hoćete demokratske standarde, SAD, morate poštovati ljudska prava. Fašizam i nacizam su stvorili genocid u Srebrenici. Nismo imali nikakvu štetu od LGBT populacije.  

Da budem veoma precizan, uz izvinjenje što spominjem tog čovjeka, američki ambasador u Sarajevu pripada toj grupaciji i on to transparentno kaže. Kakve smo mi štete imali od njega? Strateški nam je pomogao da naši lideri podijele 330 miliona eura, a tu ide 250 miliona od Evropske unije, koje idu u privredu. I sad nam je još više pomogao svojim angažiranjem najdobronamjernijeg tipa da nakon 12 godina dobijemo izbore u Mostaru, to nisu mogli da ostvare neki njegovi prethodnici. I što bismo se mi njemu zamjerali?

Da bi gospodin Konaković uzimao jeftine poene? Taj politički projekt i embrion je jako opasan. Taj čovjek ili je za psihijatra ili, pošto ima dobre veze s tim nekim radikalnim hodžama, neka ga vode da mu saliju stravu. Ovo su ozbiljne stvari i mi kao Bošnjaci moramo da upozorimo mlade ljude da iza te „priče o stranci radikalnog centra“ stoji veoma opasna logika i mi to moramo kao društvo da zaustavimo - poručio je Radončić.

Govorim o pojavi, jer taj čovjek nije vrijedan pažnje

- Stvar je u tome da mi ne dozvolimo, u trenutku kada SDA sve više ide na građanski koncept, multietnički, koliko je to iskreno, hajde da ne raspravljamo, ljevica pravi dobru priču da je ovo multietnička zemlja, SBB da ne govorimo, a mi odjednom dobivamo politički projekt koji kaže: “Ne, ne, ne, među Bošnjacima živi desnica.“ Ja govorim o pojavi, a ne o Dini Konakoviću. Čovjek nije vrijedan ovolike priče da nemate zaključak Stejt departmenta - dodao je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.