PREDSJEDNIK SABNOR-A

Đulić: Ovo je sve ispolitizirano, neka vraga jure negdje drugdje

SABNOR-u se na teret stavlja da nisu ispoštovali epidemiološke mjere

Đulić: Ako smetamo, trebamo se upitati koji predznak država ima. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

23.6.2020

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH u Policijskoj upravi Mostar je nešto više od sat davao izjavu na okolnosti organizacije protestne šetnje protiv održavanja Blajburške mise u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

- Neko tuži, ni ovi koji su me ovdje pozvali ne znaju na čiji je zahtjev, ali je sve, zapravo, pokrenuto iz Policijske uprave Sarajevo, jer se događaj zbio tu i u PU Mostar, praktično, samo pomažu svojim kolegama. Nama iz SABNOR-a se stavlja na teret da nismo ispoštovali naređene mjere za održavanje skupa. Mi smo sve ispoštovali, na kraju krajeva, taj isti dan se ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, gospodin Ismir Jusko javno zahvalio, što je potpuno neuobičajeno, i građanima i organizatorima na odličnoj provedbi događaja uz poštovanje svih mjera - kazao nam je Đulić po izlasku iz PU Mostar.

Naglasio je da su sve epidemiološke mjere ispoštovali. Učesnicima su, kazao je dijeljene maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva, dok je prostor na Marindvoru bio ograđen.

Đulić: Nama se poturaju fotografije da smo organizatori dešavanja kod Vječne vatre. Avaz

- Nije bilo zadržavanja, možda, tek toliko da neko položi buket cvijeća. Šta se poslije dešavalo, izvan ograde, izvan mjesta gdje smo mi ljude pozvali na šetnju, to je slobodna svakog pojedinca ili nekog drugog koji ih je negdje zvao , ali mi s tim nemamo ništa. Nama se poturaju fotografije da smo organizatori dešavanja kod Vječne vatre, u Titovoj ulici, kod Katedrale itd., ali u svim našim proglasima ljudi su pozivani da u tišini, miru, dostojanstvu odaju , u komemorativnoj šetnji , poštu žrtvama ustaškog terora 1941.-1945. na mjestu gdje je samo sedam dana pred bježaniju iz Sarajeva, iz BiH, Luburić objesio 55 nevinih Sarajlija-iznio je Đulić.

Poručio je da svako treba raditi svoj posao, ali da ne vidi nikakvog razloga za ovakvim postupanjem, jer, kako je naveo, 20 i nešto dana nakon održavanja tog skupa, nijedna pojava zaraze se u Sarajevu nije desila, što znači, istaknuo je, da su epidemiološke mjere bile ispoštovane. 

- Neka vraga jure negdje drugdje, jer, svjedoci smo brojnih skupova koji se održavaju i političkih i vjerskih bez maski, bez ičega, bez fizičke distance. Mislim da je ovo ispolitizirana stvar i nepotrebna, vršenje pritiska na SABNOR i na sve snage koji ne misle kao oni koji stvaraju i grade ovakvu državu. Ako antifašisti u ovakvom vremenu smetaju državi, onda se stvarno svi građani moraju zapitati koji predznak onda ova država ima-poručio je Đulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.