REAKCIJE NA DODIKOVE IZJAVE

Migranti nisu samo problem Bošnjaka

Sve je svedeno na kantone s bošnjačkom većinom, kaže Mulabegović

Mulabegović: Ponavljanje ranijih stavova. aVAZ

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

24.6.2020

Nakon što je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, u nedjelju izjavio da Republika Srpska neće dozvoliti nikakve sabirne centre za migrante, niti će ih finansirati te je ocijenio neprihvatljivim zahtjeve određenih institucija sa Zapada koje traže da se migrantska kriza rasporedi jednako širom BiH, uslijedile su brojne reakcije.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), kazao nam je da je ta Dodikova izjava ponavljanje njegovih ranijih stavova.

- Nažalost, sve granice od istoka prema zapadu, sve do BiH, su propusne za migrante i oni, što bi se reklo, slobodno prolaze i siguran sam da mi kao država nismo u mogućnosti da samostalno, sa svojim raspoloživim snagama, riješimo taj problem – kazao je Mulabegović.

Korajlić: Teret trebaju preuzeti svi nivoi vlasti. aRHIV

Ustvrdio je da to nije samo stav Milorada Dodika i političara entiteta RS, već, kako je naveo, to se javlja i u kantonima unutar Federacije te je u cijeloj priči sve svedeno na kantone s bošnjačkom većinom.

Nedžad Korajlić, dugogodišnji dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, potcrtava da bi teret migrantske krize morali preuzeti svi nivoi vlasti, od lokalnog do entitetskog i državnog. Ukoliko se to s bilo koje strane bude ignoriralo, može se dogoditi da se ta kriza počne prelijevati.

- Najbolje bi bilo da se migrantski centri naprave na granici BiH, Srbije i Crne Gore, jer bi se tada migranti što manje kretali po BiH i da se na taj način stvaraju vremenom uvjeti za rješavanje i prebacivanje migranata u treće zemlje. Međutim, mi tu imamo nerazumijevanje od entiteta - rekao nam je Korajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.