REAKCIJE

Hadžović-Džuvo: Zbog čega Hrvatska karantin uvodi za zemlju koja testira više

Asimptomatski rizični kontakti u Hrvatskoj se ne testiraju, dok se u BiH to radi, navodi Hadžović-Džuvo

Almira Hadžović-Džuvo. Avaz

Piše: A. J. / Avaz.ba

25.6.2020

Profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo reagirala na Facebooku je komentirala odluku Hrvatske o uvođenju 14-dnevne samoizolacije za državljane Bosne i Hercegovine.

U svom osvrtu pita se zašto Hrvatska uvodi karantin za zemlju koja testira više.

- Postoji nekoliko činjenica koje su morale biti prezentirane i uzete u obzir (umjesto senzacionalističkih medijskih naslova) prilikom procjene epidemiološke situacije u našoj zemlji, a prije uvođenja obaveznog karantina nakon ulaska u Hrvatsku:


Jedan od najvažnijih razloga manjeg broja evidentiranih novozaraženih u Republici Hrvatskoj je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojem se testiraju samo rizični kontakti koji imaju simptome bolesti, dok se asimptomatski rizični kontakti ne testiraju.

Noviji podaci ukazuju na značajan porast asimptomatskih slučajeva, te se po nekim studijama njihov broj kreće i do 45 post od ukupnog broja novozaraženih.

U Bosni i Hercegovini se testiraju svi rizični kontakti (i asimptomatski) zbog čega je sasvim očekivano da broj novozaraženih bude veći. Međutim, svi pozitivni na koronavirus (novozaraženi) nisu bolesni. Broj novozaraženih održava se na nivou koji je prikazan na donjem grafikonu za Federaciju BiH (napravila lično na osnovu podataka FZJZ BiH) i ovo je upravo jedini način na koji sa ovim virusom možemo živjeti, bez značajne ekonomske štete.


Grafikon za Federaciju BiH. Printscreen

Bazična je činjenica, koja se ponavlja od samog početka pandemije, da epidemiološko stanje određuje broj teško oboljelih, a podaci na dan 24. juni 2020 su sljedeći: Bosna i Hercegovina 4, Srbija 21, Sjeverna Makedonija 55.


Zaključci se nameću sami po sebi - navodi Haždović-Džuvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.