SAVJETI

Šta trebamo znati o dodacima prehrani u vrijeme pandemije

Integritet i pravilno funkcioniranje imunološkog sistema u vrijeme pandemije COVID-19 izuzetno su važni i direktno utječu na težinu kliničke slike

Dr. Hadžović-Džuvo: Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti uravnoteženu prehranu. Avaz

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

30.3.2020

Dodaci prehrani namijenjeni su nadopuni uobičajene prehrane i predstavljaju koncentrirani izvor hranjivih sastojaka, poput vitamina i minerala ili drugih tvari koje imaju hranjivi ili fiziološki učinak, a mogu na osnovu svog sastava pridonijeti poboljšanju zdravstvenog stanja i funkcioniranja organizma. 


Kazala nam je ovo prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka.


Klinička slika

- Integritet i pravilno funkcioniranje imunološkog sistema u vrijeme pandemije COVID-19 su izuzetno važno i direktno utječu na težinu kliničke slike. Iako više od 80 posto oboljelih ima blage simptome, osobe koje imaju hronične bolesti, kao i druga stanja koja su vremenom oslabila imunološki sistem podložnije su zarazi i težim oblicima infekcije COVID-19 - ističe Hadžović-Džuvo. 

Dodaci prehrani (suplementi) ne mogu zamijeniti uravnoteženu prehranu, ali su, kako kaže, vrlo važni u integriranju i popravljanju eventualnih nedostataka do kojih dugotrajna neuravnotežena prehrana dovodi, a koji posredno slabe naš imunološki sistem.


Uzimanje suplemenata uvijek je bilo važno, posebno u zimskim i proljetnim danima, kada su se najčešće i javljala sezonska oboljenja (gripe, prehlade i sl.) iz razloga konzumiranja hrane koja ima više kalorija, a manje vitamina i minerala.

Veoma značajan faktor koji može oslabiti naš imunološki sistem je i nedostatak vitamina D3, koji se javlja i kod dječije i odrasle populacije kada se broj sunčanih dana smanji.


Ispravan način

- Glavni mikronutrijenti, kao najvažniji sastojci dodataka prehrani, koji podupiru normalno funkcioniranje imunološkog sistema i predstavljaju prirodnu odbranu od virusa i drugih mikroorganizama su: vitamin D, vitamin C, cink, selen i magnezij. Uzimanje ovih mikronutrijenata u vidu suplemenata u toku pandemije je preporučeno, ali da bi njihova upotreba bila sigurna i korisna, mora se odvijati na ispravan način - kaže dr. Hadžović-Džuvo.


Šta je važno zapamtiti

Dodaci se nikada ne smiju smatrati zamjenom za raznoliku i uravnoteženu prehranu ili zdrav način života. 

- Dodaci se nikada ne smiju uzimati duže vrijeme ili u dozama većim od preporučenih na etiketi. 

- Prije upotrebe dodatka prethodno se treba konsultirati s ljekarom, posebno ako: niste dobrog zdravlja ili se liječite lijekovima jer se mogu pojaviti nuspojave i interakcije između lijekova i dodataka prehrani, namjeravate koristiti više dodataka zajedno, ukoliko su namijenjeni osjetljivom dijelu stanovništva, kao što su djeca i žene tokom trudnoće i dojenja. 

- U slučaju neželjenih ili neočekivanih učinaka, morate ga prestati uzimati i obavijestiti svog ljekara. 

- Ne konzumirajte dodatke za koje niste sigurni kako su proizvedeni, posebno kupovinom putem interneta.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.