ISTRAŽUJEMO

Elektronsko glasanje bi spriječilo krađe na izborima

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jovana Košutića zbog izbornih prevara

Piše: E. Trako

27.6.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jovana Košutića, jer je na izborima 2018. godine falsificirao potpise četiri birača i u njihovo ime glasao na području Brčko Distrikta.  

Ova optužnica podignuta je nekoliko mjeseci pred lokalne izbore koji su planirani u novembru ove godine. Međutim, ostaje pitanje šta je s desetinama drugih slučajeva izbornih nepravilnosti koje do danas nisu procesuirane.

Glasaju po tri puta

Naprimjer, slučaj Muhameda Zekotića iz Sanskog Mosta, koji je nekoliko dana nakon održanih izbora do najsitnijih detalja medijima ispričao kako je krao glasove za SDA.  


Prašović-Gadžo: CIK prebacuje odgovornost. Avaz

- Bio sam najdirektniji čovjek koji je objašnjavao, govorio na koji način da se izvede krađa. Rađeno je i preko posmatrača. Ukoliko u biračkim odborima nije bilo naših ljudi, onda se preko posmatrača proturi novac kojim on onda pokušava pridobiti članove biračkog odbora na svoju stranu. Prilikom ulaska ljudi na glasanje bitno je prethodno da se postavi čovjek koji daje glasačke listiće, koji onda glasačima daje po dva ili tri glasačka listića – kazao je Zekotić, između ostalog, novinaru „Avaza“ u oktobru 2018. godine.

On je predao sav materijal Tužilaštvu USK. Međutim, do danas niko nije procesuiran, niti pozvan na odgovornost. U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), koja je jučer imala sjednicu, razmatrane su sve nepravilnosti te je donesen zaključak da se što hitnije održi sastanak s Tužilaštvom i SIPA-om.  

Sa jučerašnje sjednice CIK-a. Screenshot

- Tražit ćemo održavanje hitnog sastanka s Tužilaštvom BiH i SIPA-om i na tom sastanku ćemo prezentirati sve informacije kojima mi raspolažemo i koje zaprimamo o eventualnim nepravilnostima i krivičnim djelima. Naša poruka na tom sastanku će biti da očekujemo što hitniju reakciju nadležnih institucija, da se ta djela rasvijetle u što kraćem roku kako bi se spriječili svi budući pokušaji zloupotreba. Ovo je poruka i danas, i poruka CIK-a je da pratimo svaku prijavu, da ćemo na svaku zloupotrebu reagirati i sve dostaviti nadležnim institucijama – rečeno je u CIK-u.

Glasaju mrtvi

Sanela Prašović–Gadžo, generalni sekretar SBB-a, kaže da ova stranka od početka traži uvođenje elektronskog glasanja, kako bi se konačno održali demokratski izbori i kako bi se ispoštovala volja građana.   

- SBB je za održavanje izbora, ali nikada neće odustati od svojih zahtjeva da CIK konačno počne raditi svoj posao, da u BiH konačno osigura fer i demokratske izbore. Primjer Košutića, protiv kojeg je podignuta optužnica, samo je jedna od niz prevara koje se u izbornom ciklusu događaju. CIK prebacuje odgovornost pa na biračkim spiskovima imamo ljude koji su mrtvi. CIK mora preuzeti odgovornost. U protivnom, sve ostalo je neograničen prostor za izborne prevare i krađe - kaže Prašović-Gadžo.

Vukanović: CIK nije odradio svoj posao

Ni u RS nije bolja situacija. Nebojša Vukanović (SDS) također smatra da bi veliko rasterećenje bremena korumpiranih izbora palo da se uvede elektronsko glasanje.  

VUkanović: Došlo je do nekih promjena u CIK-u. Avaz

- Sve ovo što sada izlazi na vidjelo pokazatelj je da CIK nije odradio svoj posao. Došlo je do nekih promjena u CIK-u i na ovim izborima ćemo vidjeti da li su te promjene bile suštinske. Poznato je da smo mi jedno veoma duboko korumpirano društvo, tako da smatram da izbori neće biti fer sve dok se ne uvede elektronsko glasanje - kaže Vukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.