KOMENTAR DANA

Migranti sve opasniji

I dok su bh. graničari na izmaku snaga u zaštiti državne granice i naroda, krijumčari s obje strane Drine zarađuju velike svote novca

Evelin TRAKO / Avaz.ba

Koliko još problema trebaju napraviti

Foto: Avaz


Migranti pretukli balerinu u Sarajevu, migranti opljačkali mjenjačnicu, migrant ubo mladića nožem, dvojica migranata preminula, migranti pucali na policiju... Koliko još problema trebaju napraviti migranti u BiH pa da se problemu pristupi strateški, bez zadrške i s jasnim ciljem?  

  • Pretukli balerinu usred Sarajeva

    Pretukli balerinu usred Sarajeva

    Foto: Avaz


Da ne govorimo o Krajini i Krajišnicima, koji na svojim plećima nose migrantsku krizu evo već treću godinu. Pored svih unutrašnjih problema, nezaposlenosti, siromaštva, korupcije, letargične i učmale vladajuće strukture, posljednje što je trebalo ovom narodu su osioni i bahati migranti.

Valjda je sada i najvećim skepticima jasno da su migranti prvenstveno veliki sigurnosni izazov. Da mnogima od njih, koji iz svojih matičnih zemalja bježe ko zna iz kojih razloga (ima i osuđivanih kriminalaca), ništa nije sveto i da ne poštuju nikakva pravila i zakone.

Ako nekome nije jasno, neka pitaju sarajevsku balerinu koju su ove sedmice trojica migranata brutalno tukla usred bijela dana u glavnom gradu BiH. Neka pitaju i radnike na benzinskim pumpama u Bihaću koji iz svojih džepova namiruju štetu koju migranti naprave svakodnevnim krađama.

  • Migrantska kriza probudila kriminalce

    Migrantska kriza probudila kriminalce

    Foto: Avaz


Ali kako to obično biva po onoj narodnoj „Nekome rat, a nekome brat“, tako i ovu krizu mnogi koriste. Migrantima izdaju smještaj. Jedan primjer pokazuje o koliko se velikim količinama novca radi – kupanje migrantima se naplaćuje 5 KM. Ova kriza je probudila i kriminalce. Pa tako krijumčari zarađuju 100 eura po osobi za prijevoz migranata s jedne na drugu obalu Drine kod Zvornika. 

I dok su bh. graničari na izmaku snaga u zaštiti državne granice i naroda, krijumčari s obje strane Drine zarađuju velike svote novca. I mnoge humanitarne organizacije iz cijelog svijeta poslale su svoje predstavnike u siromašnu BiH da pomažu jadnim migrantima na njihovom putu do metropola Evropske unije.  

A ko će pomoći Bosancima i Hercegovcima?

Više o temi Migranti

INTERVENIRLA POLICIJA U ZENICI
Migrant povrijeđen sinoć u masovnoj tuči u naselju Londža
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na