ISTRAŽUJEMO

Počinje bitka za gradove i općine!

Budžet na korak do usvajanja, CIK čeka novac da krene u organizaciju izbora

Sve je izvjesnije da će Bosanci i Hercegovci ove jeseni ipak izaći na lokalne izbore. Ilustracija

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

29.6.2020

Sve je izvjesnije da će Bosanci i Hercegovci ove jeseni ipak izaći na lokalne izbore. Nakon političkih peripetija, budžet Bosne i Hercegovine je na korak do usvajanja, a Centralna izborna komisija čeka spremno da, čim novac bude operativan, krene u tehničku organizaciju izbora. Sudeći prema tome, BiH narednih mjeseci čeka burno ljeto i vrela politička jesen uprkos pandemiji, koja utječe na sve sfere života.

Iako se radi o lokalnim izborima, mnogi smatraju da su oni uvijek jasan pokazatelj političkih trendova koji će biti presudni na narednim općim izborima, dok ima i onih koji tvrde da su lokalni izbori priča za sebe. Uoči definitivne odluke o datumu održavanja izbora analiziramo u kakvim okolnostima najvažnije političke stranke dočekuju lokalne izbore te kakvi ih izazovi i prilike čekaju u narednom periodu.

Savez za bolju budućnost

Savez za bolju budućnost će na lokalne izbore, odnosno u kampanju, ove godine ići bez učešća osnivača i predsjednika Fahrudina Radončića.  Mnogi će u tome vidjeti veliki izazov za stranku koju Radončić već više od decenije vodi vrlo uspješno i od koje je napravio nezaobilazan, probosanski, politički faktor na svim nivoima vlasti u BiH. No, takva odluka može biti upravo podsticaj lokalnim ograncima SBB-a koji se pokazuju vrlo aktivnim i organiziranim da se na izborima pokažu kao istinska alternativa.

Radončićeva odluka na izvjestan način je poruka političkim liderima da lokalni izbori ne smiju biti talac visoke politike i ideoloških rasprava, već demokratski proces u kojem građani trebaju birati one koji će im najbolje i najefikasnije rješavati svakodnevne probleme.

Socijaldemokratska partija

SDP Nermina Nikšića posljednjih mjeseci ulazi iz problema u problem te će na lokalne izbore izaći sa zaostavštinom neuspjelog pokušaja famozne četvorke iz Sarajevskog kantona.

Loša koaliciona politika i izbor partnera Nikšiću pravi česte pobune u vrhu stranke te se za lokalne izbore pripremaju u vrlo zategnutim odnosima.

Ponajviše, jer SDP više ne zavisi od svoje političke snage ili aktivnosti, nego od koalicionih partnera Naše stranke i Naroda i pravde, što je veliki poraz za nekada jednu od najjačih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Nikšićev SDP sada mora trgovati oko tri ili četiri načelnička mjesta ili vijećničke pozicije.

Izuzimajući Tuzlu, SDP je bitku za lokalne izbore, ako ne bude nekih tektonskih poremećaja, već unaprijed izgubio.

HDZ BiH

Činjenica da u ovoj analizi jedina izvorna stranka s većinskim hrvatskim narodom jeste HDZ Dragana Čovića vrlo jasno govori s kakvim šansama ta partija ide na lokalne izbore. Jedina alternativa vrijedna spomena Čovićevim kandidatima na lokalnim izborima može biti nekoliko nezavisnih kandidata u pojedinim lokalnim zajednicama. Ali, to neće promijeniti činjenicu da će i nakon ovih izbora HDZ ostati nezaobilazan politički faktor. Posebno se to odnosi na Mostar, gdje se ove godine očekuju izbori nakon 12 godina. Ukoliko ne bude nekih velikih iznenađenja, i Čović veoma opušteno može čekati političku jesen.

Demokratska fronta

Stranka Željka Komšića bi se sportskim rječnikom mogla opisati kao specijalista za jednu disciplinu – opće izbore i to za Predsjedništvo BiH.

Lokalni izbori za DF će biti veliki izazov, da ne kažemo problem. Nedostatak jakih kadrova u bazi, raspršenost glasova, nedefinirana lokalna politika i ideološka podloga za Komšićevu stranku su najveći hendikep, stoga će se DF zadovoljiti i sa niskim izbornim rezultatom. Bitno će im biti da imaju vijećnike u što više mjesta u državi kako bi kasnije, kroz koalicije, ostvarili bolju poziciju.


Srpska demokratska stranka

Dolaskom Mirka Šarovića na čelo SDS-a, mnogi su očekivali stanovite promjene u politici stranke koja baštini genocid i tekovine ratnih zločinaca. Pojedinačni odmaci od te politike, na žalost te stranke i njenog članstva, ne čine proljeće te će SDS i dalje računati samo na radikalne tvrdolinijaške glasove. Na lokalnom nivou to može biti prednost u određenim sredinama u odnosu na SNSD, ali ne garantira neke velike pomake.


Sve je izvjesnije da će Bosanci i Hercegovci ove jeseni ipak izaći na lokalne izbore. Ilustracija

Naša stranka

Za razliku od SDP-a, stranka Predraga Kojovića ima vrlo jasan fokus na lokalnim, ali i na svakim drugim izborima – Sarajevo. To je njihova najveća snaga, ali to im je i najveća slabost. Dok god Naša stranka bude vodila politiku samo na relaciji Baščaršija – Marindvor nije moguće očekivati da će ljevica ojačati u cijeloj državi. Nije isključeno da će Naša stranka nastaviti blago jačati u gradskim općinama u Sarajevu, ali uglavnom nauštrb SDP-a ili nekih manjih stranaka poput Hadžibajrićeve jednokratne liste. Određeni sukobi i napuštanja uglednih članova dodatni su problem za Kojovića.


SNSD

Dodikov SNSD već godinama suvereno vlada manjim bh. entitetom, ali uvijek s jednim ili dva manja partnera koji Dodika redovno skupo koštaju u političkoj trgovini. Lokalni izbori su redovno mnogo veći izazov za SNSD nego opći. Posebno se to odnosi na najveće gradove Banju Luku i Bijeljinu, gdje opozicija ističe jake kandidate. Iako je teško očekivati da će mladi Stanivuković biti jači takmac u Banjoj Luci, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić s novoosnovanom strankom može očekivati bolji rezultat. SNSD je relativno stabilna stranka i ući će u kampanju s jakih pozicija, što ne mora biti i garancija uspjeha.

SDA

Lokalni izbori su redovno bili najčvršće tlo za najveću bošnjačku političku stranku. Loše rezultate na općim izborima uglavnom su kompenzirali osvajanjem načelničkih mjesta u općinama i gradovima s bošnjačkom većinom, što mnogi smatraju osnovom njihove političke moći. Međutim, na ove lokalne izbore SDA izlazi uzdrmana s nekoliko ozbiljnih afera te starih i novih unutrašnjih sukoba uprkos određenoj stabilizaciji dolaskom Bakira Izetbegovića na čelo stranke i nekim novim licima u vrhu stranke. Najavljivana smjena generacije očito je preveliki rizik za Izetbegovića u izbornoj godini te će se, vjerovatno, držati provjerenih kadrova.

Za SDA najveći izazov će predstavljati gradske općine u Sarajevu te, generalno, urbane sredine, gdje glavni konkurenti, sudeći prema kampanjama, najavljuju jačanje pozicija. SDA, za razliku od, recimo, HDZ-a ili SNSD-a, neće imati luksuz da relaksirano ide na lokalne izbore. Naprotiv, SDA će se morati žestoko boriti za svako načelničko i vijećničko mjesto. Ali, nije da u tome baš nemaju iskustva.


Narod i pravda

Stranka Elmedina Konakovića je već mjesecima u izbornoj kampanji u pokušaju da se nametne kao politički faktor, a nakon što su izgubili Kantonalnu vladu koju su dobili kao poklon od SDP-a i Naše stranke u okviru „četvorke“. No, u tome će im ići izuzetno teško, jer su ih zbog antisemitskih ispada njihovog čelnika SAD faktički stavile na crnu listu. S obzirom na to da su nastali kao derivat najtvrđeg radikalnog krila SDA - očito nezadovoljnog Izetbegovićevim vođenjem stranke – Narod i pravda, objektivno, ne bi imala šta tražiti na lokalnim izborima.

Međutim, radikalnom populizmu Konakovićeve stranke su politički legalitet dali Naša stranka i SDP odlukom da s njima uđu u koaliciju. Male su šanse da Konakovićeva stranka ostvari neki ozbiljniji rezultat, ali vidjeli smo iz iskustava izbora u susjednim zemljama da često i satirični (poput Ljubiše Preletačevića Belog, izmišljenog lika na izborima u Srbiji), protestni, kao i radikalno-politički, incidenti dobiju određeni broj glasova građana koji žele na određeni način kazniti etablirane stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.