SARAJEVO

Vlada FBiH: Odbiti prijedlog da se izglasa nepovjerenje

Vlada uvažava demokratsko pravo poslanika da postavljaju pitanje povjerenja Vladi i, istovremeno, izražava sumnju u motiv ovakvih poteza

Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

E. H. / Avaz.ba

2.7.2020

Vlada FBiH danas je konstatovala da je grupa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na osnovu člana 135. Poslovnika ovog doma, 27. maja 2020. godine, podnijela Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH zbog, kako je navedeno „neizbježne odgovornosti Vlade FBiH u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite“. 

S tim u vezi, Vlada Federacije BiH ističe da je o mjerama koje su preduzete u prethodnom periodu, uključujući i detaljan pregled svih javnih nabavki koji su izvršile federalne institucije, već dostavila izvještaj Parlamentu FBiH. 

Vlada Federacije BiH, takođe, ističe da je tokom mandata kontinuirano i dosljedno provodila mjere i aktivnosti vezane za odgovorno upravljanje finansijskim tokovima i budžetskim troškovima. Ovo potkrepljuje činjenicama da u mandatu ove Vlade nisu donošene odluke o privremenom finansiranju, da su budžeti redovno usvajani, da su osigurani uslovi za blagovremenu isplatu svih naknada i troškova iz budžeta, stabilizovan penzioni fond.



Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

- Imajući u vidu navedeno, i intenzivne aktivnosti koje je poduzela Vlada FBiH na suzbijanju i ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, te činjenicu da su razlozi navedeni u prijedlogu vezani za tematiku koja se je već diskutovana na Vladi FBiH i Parlamentu FBiH, te da su poduzete aktivnosti i data puna podrška radu istražnih organa, Vlada uvažava demokratsko pravo poslanika da postavljaju pitanje povjerenja Vladi i, istovremeno, izražava sumnju u motiv ovakvih poteza, budući da se njima postiže efekat opstrukcije rada Vlade i nameće potreba da se Vlada bavi sama sobom umjesto nužnim reformama i mjerama za oporavak ekonomije – navodi se u saopćenju Vlade FBiH. 

Dodaje se da s obzirom na sve navedeno, Vlada FBiH predlaže Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da donese zaključak kojim se odbija Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.