SJEDNICA EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA

Postignut konsenzus: Bit će povećane plaće u Federaciji BiH!

Spominjale su se dvije cifre, 550 i 650 KM, a sindikat je predložio 70 posto prosječne plaće, što poslodavci smatraju da je previše

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH. M. Kadrić

E. H. / Avaz.ba

2.7.2020

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je danas u Sarajevu nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH da je postignut konsenzus o povećanju minimalne plaće

- Najviše rasprave na sjednici bilo je u vezi metodologije izračuna minimalne plaće. Mislim da smo postigli konsenzus da se minimalna plaća mora povećati, ona treba da ide gore i krajnje je vrijeme za to, jer je već pet godina ova minimalna plaća na snazi – izjavio je Smailbegović. 

Postignut je još jedan konsenzus, kako je dodao Smailbegović, a to je da bi bilo idealno da se promijene zakoni o doprinosima i porezu na dohodak i da to bude paket. Time bi, prema njegovim riječima, minimalna plaća mogla ići prema gore, a da opterećenja, doprinosi i ostalo ne rastu ili ne rastu značajno.

Načelno je postignut dogovor da se krajem mjeseca održi sljedeći sastanak ESV-a na kome, kako je kazao Smailbegović, očekuju da će Federalno ministarstvo finansija pripremiti uredbu o minimalnoj plaći o kojoj bi diskutovali.

Kada je riječ o minimalnoj plaći, Smailbegović je dodao da su se spominjale dvije cifre, 550 i 650 KM, te da je sindikat predložio 70 posto prosječne plaće, što poslodavci smatraju da je previše.


Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH. M. Kadrić

Mevludin Bektić, predstavnik delegacije sindikata u ESV-u, kazao je da će i njihov prijedlog metodologije izračuna minimalne plaće razmatrati nadležno ministarstvo, te da očekuju narednu sjednicu ESV-a „gdje će iskazati namjeru da podignu konačnu cijenu rada“. 

ESVFBiH je, kako je kazao predsjednik Edhem Biber, zaključilo da se metodologija za usklađivanje najniže plaće, koju su danas razmatrali, uputi sa primjedbama poslodavaca i sindikata prema Ministarstvu finansija da bi se sačinila određena uredba koja će regulisati najnižu plaću u BiH.

Također je zaključeno, kako je dodao, da se uputi molba medijima, poslodavcima i svima ostalima u vezi objavljivanja imena firmi u kojima je „kornavirus uzeo nekog maha jer poslodavci, i kada se situacija sanira, imaju problema kada je riječ o poslovanju“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.