DONACIJA EU TREBINJSKOJ BOLNICI

Satler uručio dva respiratora i rendgen aparat

Vrijednost donirane opreme trebinjskoj bolnici od EU do sada je oko 330.000 KM, rekao Šeranić

Vrijednosti donacije 233.300 maraka. Avaz

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

6.7.2020

Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH, je predstavnicima Bolnice Trebinje uručio dva respiratora i rendgen aparat, vrijednosti 233.300 maraka.

Prema Satlerovim riječima, nabavku ove opreme finansirala je Evropska unija u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na Covid-19, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, a koji sprovodi Razvojni program UN-a u BiH.

- Ovdje smo da uručimo potrebnu opremu i da pokažemo da smo tu za vas kada postane teško - istakao je Satler.


Vrijednosti donacije 233.300 maraka. Avaz

Primopredaji donacije prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić koji je naglasio da će pomoć biti od velikog značaja za medicinare koji rade sa oboljelim od virusa korona.


- Zahvaljujem i na prethodnoj donaciji anesteziološkog aparata zajedno sa ličnom zaštitnom opremom, tako da je vrijednost donirane opreme trebinjskoj bolnici od EU do sada oko 330.000 KM - pojasnio je Šeranić.


Na vrijednoj donaciji šefu zahvalio se doktor Stanko Buha, pomoćnik direktora Bolnice Trebinje za medicinske poslove, koji je naveo da će ova pomoć biti vrijedna za najteže slučajeve, kojih se nada da neće biti, i apelovao je na građane da se pridržavaju propisanih mjera.


- Trenutno se tri pacijenta na odjeljenju kovid bolnice u Trebinju nalaze u kritičnom stanju na takozvanim visokim dozama kiseonika, ali još nisu priključeni na respiratore - naveo je Buha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.