EU DONIRALA OPREMU SKB-U MOSTAR

Satler: BiH smo tretirali kao članicu Evropske unije

Ova neophodna oprema u vrijednosti od oko 177.000 KM mostarskoj bolnici moći će služiti i nakon pandemije virusa korona

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

6.7.2020

Satler poričio da Evropska unija brine o budućnosti BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador, Johan Satler (Johann  Sattler) danas je posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar kojoj je uručio četiri respiratora i ultrazvučni aparat.

Ova neophodna oprema u vrijednosti od oko 177.000 KM  mostarskoj bolnici moći će služiti i nakon pandemije virusa korona.

- To znači da je EU stalo do BiH i Zapadnog Balkana. Mi želimo vidjeti BiH kao dio EU. Ja svaki dan vrijedno radim da ubrzamo put BiH prema EU. Petnaest godina je izgubljeno, ali radimo na tome - naveo je Satler.

Naglasio je da je EU u protekla tri mjeseca pomagala BiH te podsjetio na to da su ta ulaganja bila velika.

- S jedne strane pomažemo medicinskom sektoru kroz donaciju medicinske opreme, donaciju od sedam miliona eura da se premosti ova kriza. S druge strane, pomažemo privredi. Hercegovina je naročito pogođena, jer je ovdje bio razvijen turizam koji je jako pogođen. Aktivni smo i radimo i na tom polju. Izdvojili smo 70 miliona eura za privredni sektor i preduzeća - istaknuo je on.

Potcrtao je da se Evropska unija brine o budućnosti BiH i da Evropska unija želi vidjeti BiH kao dio svoje porodice.

- BiH je u cijelom ovom postupku tretirana kao jedna od članica EU, u raznim programima, kroz zelene koridore, kroz nabavku medicinske opreme. To pokazuje solidarnost koju EU ima prema BiH. U svim teškim vremenima bili smo uz BiH - rekao je Satler.

Građanima je poručio da prate preporuke nadležnih institucija i vode računa o sebi i svojoj zajednici kako bi spriječili širenje virusa korona.

Medicinska oprema je uručena u prisustvu Nevenka Hercega, premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je podsjetio na to da je ovo drugi put da EU uručuje pomoć HNK te se na tome zahvalio.

- Želim se zahvaliti svim zemljama članicama EU na njihovom nastojanju što pomažu i ukupan ekonomski oporavaka BiH nakon pandemije. EU je najlojalniji partner BiH - naglasio je Herceg.

Također, na pomoći su se zahvalili dr. Ante Kvesić, direktor SKB Mostar i načelnik odjela za anesteziju SKB Mostar Zoran Karlović. Dr. Kvesić je naveo da je riejč o vrhunskoj opremi, dok je dr. Karlović podsjetio da ovo nije prvi put da EU pomaže i u opremi, ali i u edukaciji.

Nakon Mostara, delegacija EU predvođena Satlerom otputovala je u Trebinje gdje će također tamošnjoj bolnici biti uručena oprema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.