NIKADA ZABORAVITI

Prikupljeno više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida

Riječ je o aktivnostima koje predstavljaju osnovu za stvaranje značajnog arhiva muzejske zbirke i buduće velike izložbe

oOd prikupljenih predmeta kreiraju digitalnu izložbu. Avaz

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

8.7.2020

Za pola godine terenskog rada i komunikacije s porodicama žrtava genocida, tim Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica na čelu s Azirom Osmanovićem  prikupio više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida.

Riječ je o aktivnostima koje predstavljaju osnovu za stvaranje značajnog arhiva muzejske zbirke i buduće velike izložbe koja će moći obuhvatiti priče koje ovi predmeti nose.

- Projekt je od izuzetne važnosti. Predmete prikupljamo od članova preživjelih porodica žrtava tako što obilazimo značajne lokacije kroz koje su grupe ljudi prolazile tokom genocida ili boravile na tim mjestima određen broj dana ili mjeseci - pojasnio je Osmanović.


oOd prikupljenih predmeta kreiraju digitalnu izložbu. Avaz

Dodaje da od prikupljenih predmeta kreiraju digitalnu izložbu kroz komunikaciju putem društvenih mreža, naglašavajući da je važno sačuvati privatnost onih koji su donirali svoje predmete. Zbog toga, kako kaže, očekuje da će se prikupljanje nastaviti i da će ovaj projekat rasti.


Kroz ovaj projekt bit će sačuvana sjećanja na genocid te iz Memorijalnog centra pozivaju sve one koji posjeduju predmete žrtava da ih ustupe na trajno čuvanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.